Cultuur & Media
NOS

Tweeluik Ajouad en de Top 600

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweeluik Ajouad en de Top 600

Voor zijn nieuwe programma 'Ajouad en de Top 600' volgt Ajouad El Miloudi jongeren uit het Amsterdamse criminele milieu. Wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben, is een plek in de Top 600: een lijst van Amsterdamse veelplegers. Een unieke inkijk, want waar deze jongeren normaal mediaschuw zijn, vertellen ze openhartig over hun leven.

Dat het een moeilijke doelgroep is, weet El Miloudi als de beste. Hij kent de pleintjes van Amsterdam, spreekt de straattaal, maar koos zelf een ander pad. Mede dankzij zijn strenge vader, vertelde hij in Met het Oog op Morgen.

Liever luisteren?

Agent Steven

De reden waarom hij zo dicht bij de jongeren is gekomen, is omdat hij mocht meelopen met agent Steven. Deze wijkagent is een begrip geworden in Amsterdam door zijn unieke, en soms omstreden, aanpak. Hij weet precies wie wie is, wie wat doet en hij spreekt zelfs hun taal.

"Iedereen is een soort vriend van Steven. Je kan je daar vragen bij stellen, je kan misschien denken dat hij soms een oogje dichtknijpt, maar hij wordt binnengelaten en dat is best uniek. Voor media en politie sluiten deze jongeren per definitie de deur, maar met agent Steven werken ze juist mee."

"Zo was er een incident met een scooter die ingeleverd moest worden. De recherche is drie dagen aan de slag geweest met het dossier, Steven belde en de scooter stond een kwartier later voor zijn deur. Je kan zeggen dat hij te soft is, maar hij weet goed wat hij doet. Door soms niet op kleinere zaken in te gaan, kan hij met een grotere vangst thuiskomen", aldus El Miloudi

Wie staat in de top 600?

Amsterdam is ooit begonnen met de top 600 waar jonge veelplegers in terechtkomen. Het project heeft volgens El Miloudi nog kinderziektes, maar werkt wel:

"De lijst werkt omdat het gaat om maatwerk. Dit is een ontzettend moeilijke doelgroep en de enige aanpak die kan werken, is er eentje gericht op het individu. Dat is een dure aanpak, maar wel een effectieve. Nu is er een soort regisseur aan het werk die de verschillende hulpverleners aan elkaar verbindt, dat was er vroeger niet. De ene jongen is natuurlijk de andere niet en niet iedereen wil geholpen worden. De hulpverleners hebben geen tovermiddeltje, maar als ze al twee op de tien jongens op het goede pad kunnen helpen, is dat al heel wat.''

High impact crimes

Je belandt pas op deze lijst als je een high impact crime hebt gepleegd. Dat zijn feiten die een enorme impact hebben gehad op slachtoffers, zoals moord, geweldpleging, inbraak met geweld, etc. De jongeren zitten een tijdje vast, komen vrij en gaan dan verder waar ze gestopt zijn.

"Ik wilde deze documentaireserie maken om te ontdekken wie de jongen achter de misdaad is. Het gaat vaak om beschadigde jongens die uit een problematische gezinssituatie komen. Denk bijvoorbeeld aan ouders met een verslavingsproblematiek. De jongens zelf hebben ook vaak een gedragsstoornis waar ouders en zijzelf niet mee om weten te gaan. 40 procent zou ook kampen met een mentale beperking. Echt medelijden mag je misschien niet hebben, maar we begrijpen elkaar ergens wel", zegt El Miloudi

Voor vijf euro willen ze niet werken

Het is ook niet makkelijk om deze jongens te overtuigen om hun leven te veranderen, volgens El Miloudi:

"Dit zijn jongens van zeventien die rondlopen met outfits van 4000 euro. Die zien drugshandel als een soort zelfstandig beroep. Ze willen niet voor een baas werken en al zeker niet voor vijf euro per uur."

Het eerste deel van Ajouad en de Top 600 is te zien via NPO Start. Het tweede deel wordt volgende week uitgezonden bij NPO3 om 20.25.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie