Cultuur & Media
BNNVARA

'Showbiz Kids' laat de ups (maar vooral de downs) zien van kindsterren in Hollywood

foto: HBOfoto: HBO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Showbiz Kids' laat de ups (maar vooral de downs) zien van kindsterren in Hollywood

'Elk jaar doen 20.000 kinderen auditie voor rollen in Hollywood. 95 procent van hen boekt geen enkele klus.' Met deze twee bikkelharde zinnen begint de documentaire Showbiz Kids. Voormalige kindsterren als Evan Rachel Wood, Mara Wilson (Mathilda) en Henry Thomas (Elliot uit E.T.) vertellen open hoe het is om als kind in de filmindustrie te werken.

In De Nieuws BV schijnen filmjournaliste Floortje Smit en actrice Anne Rats, die zelf als kind 'Otje' speelde in de gelijknamige kinderserie, hun licht op het fenomeen 'kindsterren'.

Een verwarde Britney Spears, Macaulay Culkin of Lindsay Lohan; het vaak heftige leven van voormalige kindsterren blijft mensen fascineren. Recensente Floortje Smit weet wel hoe dat komt: "Ik denk dat het ermee te maken heeft dat je kindsterren meestal ziet als je zelf nog kind bent, het heeft iets jaloersmakend. Je wil zelf ook zo beroemd worden, zo interessant en op handen worden gedragen. Omdat je ze in films ziet worden het een soort vrienden van je, dus je blijft geïntrigeerd naar wat ze de rest van hun leven doen. Bovendien gaat het altijd slecht met kindsterren dus dat is heerlijk om te volgen."

Quote

Het laat zien dat het hele concept 'kindster' iets monsterlijks is, iets wat je je kind niet wil aandoen.

Floortje Smit

Monsterlijk

In de documentaire Showbiz Kids wordt ook geen positief beeld geschetst van het leven als kindacteur in Hollywood. Smit: "Het laat zien dat het hele concept 'kindster' iets monsterlijks is, iets wat je je kind niet wil aandoen. Als je kindster bent word je in een omgeving gegooid als je zelf nog geen identiteit hebt."

"Op dat moment worden er allerlei verschillende identiteiten op je geplakt. Dus je moet een rol spelen in de film, maar ook naar buiten toe als je beroemd wordt en op school ga je een andere rol spelen. Ondertussen moet je ook nog zelf uitvinden wie je bent, en elk moment kunnen ze zeggen: Je bent niet leuk genoeg meer, we kiezen een volgende. Ik denk dat dat voor kinderen heel moeilijk is."

Otje

Anne Rats speelde op haar negende haar eerste rol in Otje, een kinderserie gebaseerd op het boek van Annie M.G. Schmidt. Ook al is de situatie in de Verenigde Staten anders dan in Nederland, toch herkent Rats bepaalde dingen in de documentaire: "Wat ik herken is dat wanneer je als kind in een film gaat spelen, je naar een andere planeet wordt gekatapulteerd."

"Je gaat vanuit een klas met klasgenoten naar een omgeving met alleen maar volwassen die met z'n allen bezig zijn iets heel groots te maken, iets dat groter is dan jezelf. Die verantwoordelijkheid voel je met z'n allen. Als je niet goed wordt begeleidt, op het moment dat het kind zijn van een acteur niet meer gezien wordt, dan kom je in de problemen."

Dertien wekenlang stond Rats op de set, een periode waar ze ontzettend van heeft genoten. Rats: "Ik wilde al zolang ik me kan herinneren actrice worden. Toen ik de kans kreeg om dit te doen was dat een bevestiging dat A. ik het kon, B. dat ik het leuk vond en C. ik er misschien de rest van mijn leven mee door kan gaan."

Toch heeft Rats het ook zwaar gehad. Ze voelde een groot verantwoordelijkheidsgevoel en het gevoel dat ze mensen moest pleasen. Na de opnames was het lastig om weer op school te zijn, het duurde een lang om weer terug in het normale leven te komen. Rats: "Maar het maken van deze serie heeft me ook op een hele positieve manier gevormd."

Quote

De concurrentie is moordend, dus je weet dat de volgende in de rij staat.

Floortje Smit

Ouders

In het geval van Anne Rats waren haar ouders heel strikt. Ze mocht na Otje een paar jaar geen andere rollen spelen, om ervoor te zorgen dat ze haar school kon afmaken en een normale kindertijd kon hebben. Dat gaat in Hollywood vaak anders, laat Showbiz Kids zien. Smit: "De druk is daar veel hoger, het is een rollercoaster waar je in terecht komt. De concurrentie is moordend, dus je weet dat de volgende in de rij staat. Al die dingen bij elkaar opgeteld zorgen ervoor dat je in die wereld zakt."

De documentaire is nu ook in Amerika te zien, maar Smit denkt niet dat Hollywood er veel van gaat leren. "Ik denk als ouders het zien, met kinderen die het ambiëren, ze wel anders gaan kijken naar die wereld. Het slokt mensen op en spuugt mensen uit als ze er klaar mee zijn. Dat gaat echt niet veranderen, zo is die filmwereld."

Het 6-jarige dochtertje van Rats wil ook acteren, maar daar wacht ze nog even mee. "Ik wil dat ze eerst een sense of self krijgt. Dat ze zichzelf wordt, sterk wordt en weet wat ze wil. En dan mag ze daarna zoveel rollen spelen als ze wil."

In 'Showbiz Kids' blikken kindsterren terug op hun start in Hollywood

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie