Cultuur & Media
NOS

Docu Sexual Healing: seks als je leeft met een beperking

foto: Marianne Bos - Unsplashfoto: Marianne Bos - Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Docu Sexual Healing: seks als je leeft met een beperking

Elsbeth Fraanje maakte de documentaire Sexual Healing. Het is een film over de zoektocht naar intimiteit en seks voor iemand die leeft met een beperking. In NOS Met het Oog op Morgen waren hoofdpersoon Evelien Spreitzer en Elsbeth Fraanje te gast om te vertellen hoe het was om de documentaire te maken.

Sexual Healing: de zoektocht naar intimiteit en seks van iemand die leeft met een beperking

Er mogen zijn

Spreitzer vertelt over haar aandoening: "Ik ben spastisch, dat houdt in dat je geen enkele spier onder controle hebt. Ik ben te vroeg geboren, en toen ging het mis, ik kreeg zuurstof tekort. Ik heb al wel wat intieme relaties gehad in een ver en grijs verleden maar het was niet altijd een succes. Ik denk dat als je met een handicap leeft tijdens je pubertijd en je adolescentie, je zoveel in je leven bezig bent met je ouders en verzorgers waar je mee moet dealen. Er komt zoveel op je pad dat er in mijn leventje weinig ruimte was voor intimiteit. Als je de film gaat kijken dan kom je tegen dat er een soort rode draad in het leven is die mij het gevoel gaf dat ik er niet mag zijn, omdat ja, ik zit in een lijf. Ik had graag een ander lijf willen hebben, dus misschien mag ik er niet van mezelf zijn, maar mijn omgeving heeft er ook niet voor gekozen. Je wilt een perfect kind op de wereld zetten."

Fraanje vertelt hoe ze op het onderwerp kwam. "Ik ben op een gegeven moment het onderwerp seksverzorging gaan onderzoeken. Mijn zus werkte op een revalidatiecentrum, via haar kwam ik op het onderwerp. ik wilde een aantal seks verzorgers en een aantal cliënten portretteren, toen kwam ik Evelien tegen, en hadden we zo'n mooi gesprek dat ik me bedacht; dit moet de hoofdpersoon worden. Ik vind het bijzonder moedig wat Evelien heeft toegelaten, met heel veel humor.

Vervolg

"Als je geen humor hebt dan kun je ophouden met ademhalen want zonder humor kom je nergens. Door verzorgers van mij is er niet echt aandacht voor geweest, ook al was ik zelf ook bezig met hele andere dingen. Ik woonde ooit in een woonvorm waar ik een tijdje een vriendje had. Dan deden wij wel eens wat en dan werd er ineens op de deur geklopt, dat hielp ook niet mee", vertelt Spreitzer.

"Je moet eerst jezelf ontdekken voordat je een ander gaat ontdekken", vervolgt Spreitzer. Ook vertelt Spreitzer hoe ze met een seksverzorger in aanraking kwam. "Het betekent niet dat mijn zoektocht gestopt is. Dat de film nu gemaakt is betekent niet het einde van deze ontdekking." Fraanje vult haar aan: "Evelien was heel vrij naar ons toe en kwam zo vaak naar ons met goede ideeën. De zoektocht is inderdaad nog niet voorbij."

Item sexual healing

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie