Cultuur & Media
NOS

Filmfestival moet genderdiversiteit normaliseren: 'We worden met de dood bedreigd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Filmfestival moet genderdiversiteit normaliseren: 'We worden met de dood bedreigd'

Vandaag start het TranScreen Filmfestival in Amsterdam. In de films die getoond worden, staan transgender, non-binaire en genderdiverse mensen centraal. Medeoprichter Femke Hurkmans (zij/die) was te gast in NOS Met het Oog op Morgen. Die heeft aan den lijve ondervonden dat meer zichtbaarheid van de queergemeenschap ook leidt tot meer agressie.

NOS Met het Oog op Morgen

"Ik wist altijd al wel dat ik me niet man of vrouw voelde, alleen dat had geen naam", aldus Hurkmans. "Vroeger als we het over dit onderwerp hadden, zeiden mensen gewoon 'oké'."

"Toen het hokje non-binair kwam, vond ik dat eerst gemakkelijk, want ik hoefde niet meer uit te leggen wie ik was. Maar ik merk nu dat mensen heel anders reageren. Ze vinden het stom en belachelijk en vinden dat ik moet kiezen. Dat hoorde ik vroeger nooit, toen dat hokje er nog niet was."

'Ik werd met de dood bedreigd'

"Toen ik in mijn huis ging wonen had ik heel enthousiast vlaggen en ook posters van ons festival op het raam gehangen. Dat heb ik nu niet meer", zegt Hurkmans. "Ik werd met de dood bedreigd door mijn buurman."

"En ik hoor vaker zulke verhalen van mensen om mij heen. Veel mensen kwamen eerst trots uit voor hun identiteit, maar zeggen nu liever niks en gaan incognito door het leven uit angst voor backlash."

'Durf geen X in mijn paspoort te nemen'

"Vaak doe ik net alsof ik cisgender heteroseksueel ben. Ik hang dus geen vlaggen meer op. Ik durf het niet meer. Ik durf ook geen X in mijn paspoort te nemen. Ik vind het laf van mezelf, maar het is fijn dat ik af en toe incognito over straat kan. Dan voel ik me veilig."

"Ik zei altijd: onbekend maakt onbemind. We moeten zorgen voor meer zichtbaarheid, maar nu vind ik het ook heel eng", vertelt Hurkmans. "Mensen moeten ons persoonlijk beter leren kennen. Non-binaire mensen zijn niet raar. Praat met me. Leer me kennen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie