Cultuur & Media
BNNVARA

Is religie nog relevant in de samenleving?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Is religie nog relevant in de samenleving?

The Passion lijkt populairder dan ooit, maar de kerken blijven leeg. Hoe is het om gelovig te zijn in een steeds meer ongelovig Nederland? David Boogerd, Journalist en podcastpresentator van onder andere De Ongelooflijke Podcast, vertelt bij Vroeg! over deze zoektocht.

Video niet beschikbaar

“Het blijft trouw aan dat verhaal en dat verhaal is zo sterk. Of je nou gelovig ben of niet, iedereen kent de term ‘Judaskus’.” Ieder jaar weer weet The Passion Boogerd te raken. De meningen over het evenement zijn echter verdeeld, want er komt ook kritiek vanuit de gelovige gemeenschap. Namelijk veel mensen die meewerken aan The Passion, bijvoorbeeld acteurs die een rol vertolken in het verhaal, hebben weinig tot niks met het geloof. Boogerd heeft begrip voor de kritiek, maar ziet er ook het positieve in: “je hoopt dat ze geraakt worden door het verhaal.”

Individualisering

Het geloof wordt vaak geassocieerd met conservatisme. “Dat zit er wel in”, bevestigd Boogerd, hoewel het hem ook verbaasd. Volgens hem kan je veel over Jezus zeggen, maar niet dat hij conservatief was. De kerk is een machtsfactor geweest de afgelopen eeuwen en dat is nu flink aan het veranderen. Recentelijk is naar buiten gekomen dat Nederland meer niet-gelovigen dan wel-gelovigen heeft, voor Boogerd is het geen verrassing. Door individualisering wrikken mensen zichzelf los van instituties. Het is niet alleen merkbaar bij de kerk, maar bijvoorbeeld ook bij politieke partijen en vakbonden vertelt Boogerd.

Invloed op de samenleving

De Bijbel kan op veel verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Dat is lastig binnen het geloof, maar Boogerd vindt het ook fascinerend. “De invloed die het gehad heeft op onze samenleving is enorm groot.” Het christendom heeft het Europese continent al honderden jaren beïnvloed en zit in allerlei zaken en ethiek verweven. Het idee dat ieder mens van waarde is, iets wat sterk naar voren komt in de Bijbel en een van de kernpunten van het christendom is, “dat heeft onze samenleving beïnvloedt tot mensenrechten en het opkomen voor de armen”, aldus Boogerd.

Geloof lijkt steeds minder een thema te zijn. Er is geen zin aan het leven, maar mensen hebben wel zin in het leven. “Religie is voor veel mensen niet iets waar ze het niet mee eens zijn. Het is gewoon steeds meer iets dat irrelevant lijkt.”

Luister het hele gesprek terug in de podcast.

14-4 De rol van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie