Cultuur & Media
KRO-NCRV

Fans Harry Styles zetten morgenvroeg de wekker voor zijn nieuwe plaat

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fans Harry Styles zetten morgenvroeg de wekker voor zijn nieuwe plaat

Harry’s House, het derde solo-album van popartiest Harry Styles komt morgen uit. Als een van de eerste mensen had muziekjournalist Atze de Vrieze de eer het te luisteren en hij vertelde erover bij Spraakmakers. Hij hoorde een plaat met "ontzettend veel slimmigheden" en hij weet dat diehard Styles-fans morgenochtend de wekker om zes uur zetten: dan komt de plaat online op de streamingplatforms.

Op voorhand een album luisteren van zo’n muzikale grootheid, dat gaat even anders dan anders, zegt De Vrieze. "Dan mag je op kantoor van de platenmaatschappij komen. Je telefoon moet in een zakje. Je mag met pen en papier wat opschrijven." Vervolgens speelt iemand de plaat nummer voor nummer af. "Het mag absoluut niet lekken."

As it Was, de eerste single, is al uit. Maar de echte Styles-fans luisteren er nog niet naar, vertelt De Vrieze, die bij de VPRO werkt. Zij zetten de wekker om 06:00 uur ’s ochtends; het moment dat de plaat op Spotify en andere platforms komt. Bij de lancering zal hij live optreden in New York en de livestream zal in 167 landen te zien zijn.

Hele grote meneer

De Vrieze vindt het "een heel goed" album. "As it Was is gewoon een superhit. Het is een ontzettend catchy nummer. Als je naar het album luistert dan zitten er ontzettend veel slimmigheden in de productie. In een heel rustig nummer zit dan ineens een introotje van een achterstevoren geplakt refreintje."

Er worden al snel vergelijkingen gemaakt. De Volkskrant schreef bijvoorbeeld dat deze plaat hem definitief tussen de grote sterren uit de popgeschiedenis plaatst. "Dat heeft denk ik te maken met zijn achtergrond: hij komt bij een boyband vandaan. One Direction is voor volwassenen vaak moeilijk om serieus te nemen, maar jonge fans omarmen dat." Het duurt volgens hem altijd even voordat mensen doorhebben dat dit toch wel "een hele grote meneer" aan het worden is.

Heel strikt

Je kunt als je uit een boyband komt op verschillende manieren reageren, vertelt De Vrieze. "Robbie Williams ging uit Take That, presenteerde zichzelf als kwajongen, als deugniet en rock 'n roll. Styles heeft dat helemaal niet gedaan." De voormalig X-factor-kandidaat is serieus en probeert zichzelf ook zo neer te zetten. Toen hij toerde in coronatijd volgde hij de voorschriften bijvoorbeeld strikt op.

Er zijn heel veel One Direction-fans die hem nog steeds volgen, vertelt de muziekjournalist. "Tijdens zijn tijd daar was al duidelijk dat hij het meeste charisma en de meeste fans had. Hij was degene die eruit sprong." Deze fans kunnen uitkijken naar een mooi album. "Er staan paar nummers op die gewoon weer een grote hit zijn."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie