Cultuur & Media

Rapper Tur-G maakt een statement tegen Online Shaming

NOS
foto: Unsplashfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rapper Tur-G maakt een statement tegen Online Shaming

Het nummer is onderdeel van zijn campagne #SkipOnlineShaming. Met het lied probeert Tur-G jongeren bewust te maken van de dingen die ze online zetten.

Rappen tegen Online Shaming

“Ik probeer er voor te zorgen dat jongeren stoppen met elkaar online belachelijk maken ”, Vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen. Zijn campagne #SkipOnlineShaming bestaat uit een serie van vier verschillende nummers. “Elk nummer heeft zijn eigen boodschap.”

Screenshot

Woensdag kwam het nummer ‘Screenshot’ van Tur-G uit. ‘Screenshot’ gaat over een jongen die door zijn vrienden wordt aangemoedigd om een meisje te verleiden en daar een naaktfoto van te krijgen. Die foto wordt vervolgens verspreid, waarna het meisje gepest wordt. Het nummer is gebaseerd op een ervaring die hij heeft zien gebeuren bij iemand in zijn eigen omgeving. “Dat heeft echt een grote impact op mij gehad, vandaar dat ik al die nummers heb geschreven.” Hij merkt dat jongeren zich niet bewust zijn van wat ze doen online en welke consequenties hun acties kunnen hebben. “Dat geldt zowel voor de slachtoffers als de daders.”

Perspectieven

De vier nummers laten een situatie zien uit verschillende perspectieven. “In ‘Screenshot ’ leg ik een situatie uit, in de tweede laat ik het verhaal zien vanuit een jongensperspectief.” Het derde nummer gaat over compassie en het recht maken van fouten. “Daar vertel ik: jongens we zijn allemaal niet perfect. Al maak je een fout, dan kan je het altijd goed maken en probeer je te verplaatsen in andermans schoenen.”

Het laatste nummer komt vrijdag uit. Het heet ‘Ik hou van jou’ en gaat over zelfliefde. “Kijk naar jezelf aan het einde van de dag in de spiegel, ondanks alles en zeg tegen jezelf: ik hou van jou.”

Reacties

De rapper krijgt tot nu toe vooral positieve reacties terug. “Mensen zijn heel blij dat ik mij hiervoor inzet, omdat jongeren vaak nog wel naïef zijn. Ze denken dat de wereld vergaat, als iets van hun uitlekt. Dat is niet het geval.”

Hij hoopt met zijn nummers bewustwording te creëren bij jongeren. “Weet wat je op internet zet, soms kan iets belandden bij iemand waar je het niet voor bedoeld had.” Voor mensen die foto’s doorsturen hoopt hij dat ze inzien dat hun acties niet door de beugel kunnen.

Maatschappelijk betrokken

Tur-G maakt muziek vooral om mensen te entertainen, maar vind het ook belangrijk om zijn muziek te gebruiken voor iets goeds. “Er zijn best wat kinderen en jongeren die naar mij opkijken, dus ik vind het belangrijk om af en toe ook mijn stem maatschappelijk te gebruiken.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie