Cultuur & Media
NOS

Wat maakt de Pinkstercantates van Bach bijzonder?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat maakt de Pinkstercantates van Bach bijzonder?

Johan Sebastian Bach maakte voor Pinksteren liefst negen cantates... Dat zijn muzikale composities vaak religieus voor één of meer zangers begeleid door instrumenten. Govert-Jan Bach is pastoraal psycholoog en Bach-kenner en had het over Bach zijn Pinksterstukken in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Johan Sebastian Bach was in dienst van de kerk. Dat betekent dat hij werk moest afleveren voor de bekende feestdagen. Bach leefde van 1685 tot en met 1750, Pinksteren was in die tijd heel belangrijk. "Nu zien we dat het minder belangrijke dagen zijn als het gaat om de viering. Toentertijd waren er drie Pinksterdagen en geen vakanties, alleen de kerkelijke feestdagen. De religieuze feestdagen werden daarom uitbundig gevierd. Kerkdiensten waren onderdeel van een sociaal gebeuren", vertelt Govert-Jan Bach.

De vuur van de liefde

"Bach was zelf zeer gelovig, maar geen 'kwezel'. Hij dronk alcohol en had seks, dat was geen probleem. Luther raadde aan om in ieder geval twee keer per week seks te hebben. Bach hield zich daar kennelijk goed aan, want hij had maar liefst twintig kinderen", legt Govert-Jan Bach uit.

"De essentie van Pinksteren is vuur en dat hoor je in zijn muziek. Het is een groot feest dat terug komt in deze muziek. Hij baseerde de Pinkstercantate op een bruiloftscantate. Hij framede Pinksteren in het liefdesgebeuren: de vuur van de liefde. Bach componeerde de muziek en de teksten werden geschreven door dominees", aldus Govert-Jan Bach.

Pinkster

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie