Cultuur & Media
NOS

Een zoektocht naar de perfecte uitvoering van Johann Bach

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een zoektocht naar de perfecte uitvoering van Johann Bach

Krijn Koetsveld beleeft zijn veertigste jubileumjaar als musicus met uitvoeringen van de Passions. Een gesprek in NOS Met het Oog op Morgen over zijn liefde voor deze muziek en hoe het elk jaar weer zoeken is met zijn allen naar de perfecte uitvoering.

Video niet beschikbaar

Krijn Koetsveld is dirigent en artistiek leider van het nieuwe Bach ensemble. Elk jaar wordt er een muziekstuk gekozen. Dit jaar kiest Koetsveld 'de Johannes Passion', uitgevoerd onder leiding van Philippe Herreweghe, vanwege zijn teksten. "De basis van een stuk is de tekst, je moet je afvragen: wat doet een componist daarmee? Op welke manier wil de componist welk gevoel oproepen?", legt de muzikant uit.

"Wanneer er een herhaling zit in een stuk, wil de componist kennelijk een bepaald effect creëren", vervolgt hij. Het is voor Koetsveld belangrijk om onbevooroordeeld naar muziek te luisteren. Bij de repetitie met de koorzangers deed hij net alsof het de eerste keer was. "Luister ernaar alsof je het voor het eerst hoort, want dan is je creativiteit het grootst", aldus de muzikant.

Verbinding

Het gevoel voor de muziek groeit voor Koetsveld meer naarmate je ermee bezig bent. Hij is dan ook met zijn klavecimbel een Engelse suite van Bach gaan studeren. Koetsveld maakte de muziek eigen om meer met de muziek te verbinden en op die manier zichzelf te verplaatsen in de tijd van Bach. "Ik vraag mijzelf af: wat deed hij nou met de muziek en kan ik ontdekken welke gevoelens en effecten mogelijk worden opgewekt, zodat ik dichtbij kan komen", zegt Koetsveld.

"Het stuk gaat natuurlijk over Jezus, maar het gaat ook over een mens die opkwam voor de zwakken en vermorzeld is door de bureaucratie en machthebbers, een verhaal van alle tijden en plaatsen. Als je naar de muziek luistert en dat tot je door laat dringen, dan denk ik dat iedereen op zijn eigen manier daar een gevoel bij zou kunnen hebben."

Op 4, 5 en 7 april wordt het stuk uitgevoerd in Utrecht, Amersfoort en Amsterdam.

Koetsveld

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie