Cultuur & Media
BNNVARA

Is de Zwarte Pietendiscussie om te lachen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de Zwarte Pietendiscussie om te lachen?

Kan zelfs de Zwarte Pietendiscussie grappig zijn? Absoluut, vinden scriptschrijver Ashar Medina en illustrator Brian Elstak. Zij maakten het satirische stripboek 'De Neukpiet of: Hoe Ik Mijn Ware Zelf Vond En Per Ongeluk Een Rassenoorlog Ontketende'. Een graphic novel over 'liefde, racisme en power to the people'. Zij schoven aan in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"Het gaat over een Nederlands-Surinaamse stand up comedian die een alter-ego creëert van Zwarte Piet: De Neukpiet," vertelt Medina. "De comedian doet het als satire, om te laten zien hoe krankzinnig Zwarte Piet als symbool is, maar hij wordt er heel succesvol mee. Vooral onder hele fanatieke 'pro-Zwartepieters'. Zij zien hem als een soort symbool die eigenlijk hun argument verstevigd. Vervolgens is het hele land in rep en roer."

Stroomversnelling

Medina: "Wij waren al een film aan het ontwikkelen, maar in de tussentijd zagen we dat de wereld in een stroomversnelling kwam dit jaar. Dat kwam door corona, maar ook door de Black Lives Matter-beweging, door alles wat geschreven wordt, bedreiging van nare mensen etcetera. Daarom hebben we besloten om er ook een verhaal bij te schrijven die dit jaar moest uitkomen."

Quote

Het laat het krankzinnige zien, waar het naar toe gaat.

Elstak

Elstak: "Het boek is heel slim geschreven. Het laat het krankzinnige zien, waar het naar toe gaat. Iedereen roept wel dat het een kinderfeest is, maar we weten waar de symbolen vandaan komen en hoe hard het gaat in het verdedigen. Je kan wel steeds zeggen waarom doe je dit zo? Of je kan er iets satire van maken, er een gekke popcultuurblender gooien en er dit mee doen."

Luisteren

Volgens Elstak zijn de tekeningen heel belangrijk: "Het presenteert het verhaal in een andere vorm. Als iets viraal kan gaan, of als het een filmpje of tekening is, luisteren mensen wel. Discussies en debatten voelen als: 'oh daar gaan we weer...' Dit boek is een vorm van popcultuur. Dan willen mensen er om een of andere reden nog wel even naar kijken."

Ook wordt er nog aan de verfilming van dit verhaal gewerkt. Het plan is om in 2022 de film te laten komen.

Kan zelfs de Zwarte Pietendiscussie grappig zijn?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie