Cultuur & Media
KRO-NCRV

'FOX-presentator had geen idee wie Rutger Bregman was'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'FOX-presentator had geen idee wie Rutger Bregman was'

Het is ongetwijfeld het méést spectaculaire mediamoment van de afgelopen 24 uur. "Why don't you go fuck yourself!" De Amerikaanse FOX News-presentator Tucker Carlson noemt de Nederlandse journalist en historicus Rutger Bregman een idioot. Het filmpje werd gisteravond door Bregman zelf online gezet en wordt veel gedeeld in Amerika en Nederland.

Video niet beschikbaar

"Ik begrijp écht niet waarom FOX hem heeft uitgenodigd. Waarschijnlijk had Carlson geen idee wie hij tegenover zich had zitten." Dat zegt collega-journalist Marc Chavannes in Spraakmakers. Hij kent de werkwijze van Carlson goed als oud-correspondent in Washington. "Hier is hij onbekend, maar in de VS is het een gigant. Elke avond gaat hij een uur los op zijn gasten."

Quote

Ze dachten wel even gehakt te maken van Bregman

Paul van Gessel

Carlson is het volgens Chavannes niet gewend van van repliek te worden gediend. "Je kunt kiezen om door zijn gehaktmolen gehaald te worden en dan hoop je er ongeschonden uit te komen." Volgens AT5-hoofdredacteur Paul van Gessel, dachten ze wel 'even gehakt te maken' van Bregman.

Bregman verwierf eind januari wereldfaam met een speech bij het World Economic Forum in Davos.

De media slaan de media

Het pakte anders uit, meldde Bregman vorige week al op Twitter. FOX News zond het interview niet uit. Tucker Carlson zegt in een verklaring dat het interview niet is uitgezonden omdat hij een scheldwoord heeft gebruikt dat niet geschikt is voor de Amerikaanse televisie. De presentator geeft aan dat hij geen spijt heeft van hoe hij heeft gereageerd.

Het leuke is volgens Chavannes dat je in deze tijd niet meer afhankelijk bent van grote nieuwsbedrijven om iets uit te zenden. "FOX heeft natuurlijk het recht om de beelden niet uit te zenden, maar in deze tijd kan de geïnterviewde zelf kiezen om het wél te doen. De media slaan de media."

Medialandschap VS

''FOX is één grote campagnemachine,'' zegt Chavannes. "FOX heeft het nieuwsuniversum in de VS totaal uit elkaar getrokken. Door het rechtse geluid is CNN van een gematigde zender opgeschoven naar links om zo onderscheidend te zijn", zegt Chavannes. "Tucker heeft altijd een grote mond, dat is zijn tone of voice, mooi dat hij nu eindelijk een keer een koekje van eigen deeg krijgt."

Ster advertentie
Ster advertentie