Cultuur & Media
KRO-NCRV

The Clinton Affair: 'De geschiedenis gaat herschreven worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. The Clinton Affair: 'De geschiedenis gaat herschreven worden'

De affaire tussen toenmalig president Bill Clinton en zijn 22-jarige stagiaire Monica Lewinsky was een van de grootste schandalen van de jaren negentig. Met de documentaireserie The Clinton Affair denkt journalist KlaskeTameling dat de geschiedenis herschreven wordt vanuit vrouwelijk perspectief.

Het Mediaforum met Paul Römer en Klaske Tameling

Twintig jaar geleden luidden de krantenkoppen: 'Ex-stagiaire stort Clinton in diepe crisis.' Deze kop is nu bijna ondenkbaar, zegt journalistiek strateeg van BNNVARA Tameling in Spraakmakers. "Daar heeft #metoo toch wel verandering in gebracht."

Lewinksy-affaire

Opvallend is dat de zaak in de jaren negentig nog 'De Lewinsky-affaire' werd genoemd. De documentaire The Clinton Affair hangt de zaak weer aan Clinton zelf op.

De tijdgeest is de afgelopen twintig jaar veranderd, zegt Tameling. Vooral de 'slutshaming' waar Lewinksy mee te maken kreeg is nu bijna niet meer denkbaar. "Ik denk dat wij - en ook media en journalisten - met enig schaamrood op de kaken terugkijken naar hoe we destijds op de affaire gereageerd hebben."

Eerder gaven verschillende comedians die grappen over Lewinksy maakte al toe, dat ze zich met terugwerkende kracht schaamde voor de manier waarop ze haar hadden neergezet.

Reconstructie

Het is niet de eerste keer dat Monica Lewinksy haar verhaal doet, maar wel de eerste keer dat de hele zaak zo uitgebreid wordt gereconstrueerd. Meer dan twintig uur spraken de makers met Lewinksy, die nog steeds achtervolgd wordt door deze affaire. "Als je het terugkijkt dan zie je toch een affaire tussen twee mensen waar Bill Clinton relatief beter vanaf is gekomen dan zij", aldus Tameling.

Een sterke vrouw

Jurist en Amerika-kenner Madeleijn van den Nieuwenhuizen keek de serie en vertelt in De Nieuws BV dat, door de MeToo discussie, je als kijker constant aan het denken bent wat zegt dit over de tijd nu en over de tijd toen. Van den Nieuwenhuizen: "We zien een hele sterke vrouw die zegt 'het werd wel altijd the Lewinsky scandal genoemd, maar ik sta 100% achter de titel The Clinton Affair'."

The Clinton Affair: "Lewinsky werd maar een domme bimbo gevonden"

Ten tijde van het schandaal was Tim Overdiek NOS-correspondent in Amerika en hij weet nog goed dat Lewinsky in zijn ogen een 'dom wicht' was, over Bill Clinton werd niet echt geoordeeld: "we haalden enkel de schouders op en dachten, wat een lul".

Hij sluit zich aan bij de mening van Van den Nieuwenhuizen, "Lewinsky heeft het narratieve naar zich toegetrokken. Ze komt naar voren als een vrouw die zegt 'ja, ik was verliefd op hem en ik heb hem verleid, maar hij is uiteindelijk de gene geweest die de stap heeft gezet.' Ze realiseert zich toen en nu dat dit helemaal niet oké is, Clinton had dit nooit mogen doen."

De eerste aflevering van The Cliton Affair wordt vanavond door de VPRO uitgezonden om 22.40 op NPO 2.

Ster advertentie
Ster advertentie