Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Door te kiezen voor het Nederlands komt de boodschap van muziek beter over'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Door te kiezen voor het Nederlands komt de boodschap van muziek beter over'

Het zijn goede tijden voor de Nederlandstalige muziek. Dat bleek ook maar weer eens toen Spotify vorige week met Wrapped, de jaarlijstjes, naar buiten kwam. Het afgelopen jaar stonden in Nederland meer Nederlandse dan buitenlandse artiesten in de top 20: elf tegen negen. In de top 20 van meest beluisterde nummers staan twaalf nummers van Nederlandse artiesten. De Taalstaat spreekt Atze de Vrieze van VPRO's muziekplatform 3VOOR12 over de populariteit van Nederlandstalige muziek.

De Nederlandse zanger Antoon is dit jaar in Nederland de meest beluisterde artiest op Spotify. En het nummer Vluchtstrook, dat hij met Kris Kross Amsterdam en Sigourney K maakte, is dit jaar het meest gestreamde nummer in Nederland geworden. "Het is hele toegankelijke popmuziek", zegt muziekjournalist Atze de Vrieze. "De teksten gaan over de liefde, over flirten, er zit niet zo heel veel boodschap in. Maar ik vind het leuke aan de Nederlandse popmuziek van nu dat je eigenlijk van alles hebt: liedjes die gewoon lekker gaan over dit soort dingen, maar je hebt ook artiesten die echt iets willen zeggen."

Smartlappen over gentrificatie

Een van die artiesten is Froukje, die bijna 3 jaar geleden doorbrak met het nummer Groter dan ik, dat gaat over de klimaatcrisis. "Dat vind ik een hele leuke ontwikkeling aan die golf van Nederlandstalige popmuziek van het moment", zegt De Vrieze. "Je merkt dat juist door te kiezen voor de Nederlandse taal de boodschap beter overkomt. Er zijn veel artiesten die dit doen. Sophie Straat bijvoorbeeld, die Nederlandstalige, Jordanese smartlappen maakt over bijvoorbeeld gentrificatie en gender issues, en de punkbank Hang Youth.

Golven

De populariteit van de Nederlandstalige popmuziek begon ongeveer in de jaren '80 met Doe Maar en de populariteit blijft maar groeien. "Ik heb het idee dat het er een in golven is", zegt de muziekjournalist. "In de jaren 80 had je inderdaad Doe Maar, Het Goede Doel en Toontje Lager, echt die nederpop." Toen is de populariteit een tijdje minder geweest, nadat het terugkwam in de jaren '90, vertelt De Vrieze. "Eind jaren '90 kwam Bløf en Van Dik Hout."

"De huidige golf is geïnitieerd door de doorbraak van de Nederlandstalige hiphop. Heel veel artiesten, bijvoorbeeld Froukje, die maken zelf geen hiphop maar zijn duidelijk wel geïnspireerd daardoor", zegt de muziekjournalist. "Het ligt voor de hand om groot te denken als artiest en misschien wel de grens over te willen, maar dat is natuurlijk voor velen een illusie. De Nederlandse hiphopartiesten hebben laten zien dat je echt een serieuze carrière binnen de landsgrenzen en binnen de eigen taal kunt bouwen."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie