Cultuur & Media
NTR

Zangeres Froukje: 'Ik ben gewoon niet zo rock-'n-roll'

foto: Tjerk Muilwijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Zangeres Froukje: 'Ik ben gewoon niet zo rock-'n-roll'

Froukje Veenstra werd in 2020 in één klap bekend met haar single Groter Dan Ik en bracht later dat jaar haar eerste EP Licht En Donker uit, waarmee ze een Edison won. Inmiddels is haar tweede EP uit en is ze niet meer weg te denken op Nederlandse festivals. Al moet de zangeres ook wennen aan het nieuwe, onregelmatige, leven. "Het spelen deze zomer vraagt best veel van me", vertelt ze in Kunststof. "Ik moet zoeken hoe ik dat zonder rust en ritme doe. Een show is zo intensief."

Video niet beschikbaar

Froukje is in twee jaar tijd al mijlenver op weg in haar carrière. Dit festivalseizoen is de twintigjarige zangeres niet weg te denken en in oktober staat ze voor een inmiddels uitverkocht AFAS in Amsterdam.

"Het spelen deze zomer vraagt best veel van me", vertelt Froukje. "Ik moet wennen aan de onregelmatigheid ervan. Ik moet zoeken hoe ik dat zonder rust en ritme doe. Een show is zo intensief. Het aanvoelen van hoe het publiek is, en inmiddels kunnen we dat gewoon, maar dat is best vermoeiend. Na een show heb ik wel tijd nodig om weer ruimte voor andere dingen te vinden. Het is mijn eerste zomer met festivals en ik merk ook dat die best lang duurt. Ik ben gewoon niet zo rock-'n-roll."

'Schrijven is een belangrijk deel van mij'

"Door het festivalseizoen schrijf ik weinig. Ik vind dat best wel jammer. Ik mis dat deel van mij heel erg; dat is een heel belangrijk deel van mij. Daar zit wel mijn trots over mezelf. Ik moet daar gewoon dagen vrij voor hebben en die zijn er nu weinig. De dingen die ik tussendoor wel heb gemaakt zijn heel optimistisch, want het gaat nu heel goed met mij. Ik mag jong en onbezonnen zijn."

'Ik zoek vaak in Mick’s rijmwoordenboek'

Ik ben met een lied schrijven niet zo heel experimenteel, maar ik heb daar wel ideeën over. Het is niet dat ik zo maar iets doe. Ik heb ook altijd best wel korte liedjes. Vaak als ik dan een bridge zou kunnen maken, denk ik: voor wie doe ik dit eigenlijk? Omdat het moet? Ergens is alles in die teksten wie ik ben, maar ergens is het ook bedacht. Ik begin altijd gewoon. Inspiratie is niet heel erg extern. Ik zoek vaak in Mick’s rijmwoordenboek als ik dat nodig heb en ik schrap ook niet heel veel."

Paaspop

"Ik kan fouten op het podium wel goed loslaten. Met Paaspop had ik echt een hele stomme show, want ik was te vroeg opgekomen. Dat is echt een rotbegin. Ik zei ‘Paaspop!’, maar daarna had ik niet zoveel te bieden, want ja ik was te vroeg. Ik was na die show heel verdrietig, omdat alles zo fout ging, maar daarin blijven hangen dat is heel zinloos. Bij Paaspop waren zo’n 8000 mensen en dit was wel mijn eerst optreden voor zo’n groot publiek. Ik heb besloten om hierdoor optreden niet meteen heel stom te vinden."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie