Cultuur & Media
KRO-NCRV

Chill, epic en lijp: de spreektaal van S10

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chill, epic en lijp: de spreektaal van S10

Haar artiestennaam verraadt al dat ze taalcreatief is. Die naam bestaat uit één letter en twee cijfers en vormen samen haar voornaam: S10, oftewel Stien den Hollander zoals ze volledig heet. Dinsdag staat ze in de halve finale van het Eurovisie Songfestival en taalwetenschapper René Appel analyseert voor De Taalstaat haar gesproken taal.

Luister naar het TNA van S10 door René Appel

Negatieve woorden positief gebruiken

S10 is een jonge vrouw en dat hoor je volgens taalwetenschapper en schrijver René Appel goed terug in haar taal. Toen bekend werd dat ze namens ons land deel mocht nemen aan het Songfestival, bevatte haar reactie de woorden 'bizar' en 'sick'. "Dat past helemaal in de wet om van negatieve woorden iets positiefs te maken. Je hoort jongeren ook wel 'ziek' zeggen als ze iets leuk vinden."

Ook woorden als top, chill, lijp en vet komen terug in het vocabulaire van S10. Appel: "In het verlengde van sick zijn dit ook woorden die moeten aangeven dat iets geweldig goed is."

Het woord 'grandioos' is een synoniem dat veel jongeren niet meer zullen gebruiken. "De jeugdtaal heeft andere woorden." Zo komt chill uit de Amerikaanse hiphopcultuur en raakt vet steeds meer ingevoerd in het Nederlands. "Ik hoorde Eva Jinek het laatst ook gebruiken", aldus Appel.

Engelse zinnen

S10 gebruikt ook veel Engelse woorden en zelfs hele Engelse zinnen in haar taal en in die zin spreekt ze ook de taal van de toekomst. “Het wordt gewoonte om hele Engelse frases en uitdrukkingen te gebruiken.”

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie