Cultuur & Media
AVROTROS

Maaike leeft voor het schaken: 'Als meisje van 9 speelde ik wedstrijden tegen mannen van 60'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Maaike leeft voor het schaken: 'Als meisje van 9 speelde ik wedstrijden tegen mannen van 60'

De 21-jarige Maaike Keetman is helemaal gek van schaken. Ze zit een paar titels af van haar ultieme doel: internationaal meester worden. Keetman is blij met de nieuwste hit van Netflix, The Queen's Gambit. De zevendelige serie vertelt het verhaal van een schakend meisje en later jonge vrouw die in de jaren vijftig en zestig probeert de beste schaker ter wereld te worden. "Net als Beth in de serie ben ik op 5-jarige leeftijd begonnen."

Keetman kan als geen ander beschrijven hoe ze geniet van het leven als schaker. "In de serie zeggen ze dat schaken je echt brengt naar een aparte wereld en dat is ook zo. Je kan je er helemaal in verliezen en dat is zo ontzettend gaaf. De eerste keer dat je iemand mat zet en wint, dat is zo gaaf. En dan denk je: ik wil meer van dit."

Vrouwencompetitie

Keetman bestudeert heel veel van schaakmeester Judith Polgár uit Hongarije. "Zij was de allersterkste vrouw aller tijden. Ze is ook de enige vrouw die aan een mannen kampioenschap heeft meegedaan, in 2005." In de Netflix-serie The Queen's Gambit vragen personages zich vooral af wat een vrouw in de schaakwereld komt doen.

In het schaken is er een aparte vrouwencompetitie. "Ik denk dat dat er voornamelijk is om vrouwen te motiveren. Als zij alleen maar tegen mannen zouden verliezen, zouden ze sneller kunnen stoppen. Maar eigenlijk ben ik er niet zo'n fan van. Want ook bij de jongere kinderen zijn meisjes eigenlijk net zo goed als jongens en kunnen ze prima meedoen in de top. Het is jammer dat ze dan minder uitdaging hebben en alleen tegen meisjes spelen."

Vrouwen in de schaakwereld

In de top van de schaakwereld zijn niet veel vrouwen te vinden. "Terwijl het wel zou moeten kunnen. Want er zijn geen echte verschillen, die er wel zijn bij andere sporten zoals bijvoorbeeld gewichtheffen. Maar in een sport waar weinig vrouwen zijn, haken vrouwen sneller af. Vrouwen gaan bijvoorbeeld samen naar toernooien, maar als er dan vrouwen stoppen, stoppen anderen ook eerder."

Keetman weet nog goed dat ze als klein meisje wel tegen mannen speelde en dat er weddenschappen werden afgelopen over dat zij als meisje zou verliezen. "Als meisje van 9 speelde ik op het Tata Steel-toernooi tegen mannen van 60. Dan was ik extra gemotiveerd om te winnen en ik won dan ook vaak."

Aanvallend spel

Keetman wil graag internationaal meester worden. Dat is de op een na hoogste titel mogelijk. "Voor internationaal meester heb je een rating van ongeveer 2400 nodig. En nu heb ik ongeveer 2200." Keetman studeert veel. "Ik krijg er nooit genoeg van."

Schaken is op te delen in 3 delen: de opening, het middenspel en de afsluiting. De sterkste kant van Keetman is het middenspel. "Dan zijn er nog veel stukken op het bord en heb je nog veel opties. Als je tegenstander dan een fout maakt, kan je meteen toeslaan. Ik ben erg aanvallend. Ik weet niet waarom, maar de meeste vrouwen spelen aanvallend."

Maaike Keetman over The Queen's Gambit

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie