Sport
BNNVARA

Commotie om nieuwe regels voor transgendervrouwen bij schaaktoernooien

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Commotie om nieuwe regels voor transgendervrouwen bij schaaktoernooien

Commotie in de schaak- en queergemeenschap, want verschillende media berichtten vandaag dat transgendervrouwen niet mee mogen doen aan schaakwedstrijden en competities voor vrouwen. Dat zou de internationale schaakbond (FIDE) hebben besloten. Bianca de Jong, voorzitter van de Nederlandse schaakbond, vertelt erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

In de schaakwereld zijn er twee soorten toernooien: open toernooien, waar iedereen aan mee mag doen en waar geen onderscheid wordt gemaakt op basis van genderidentiteit en geslacht, en vrouwentoernooien. "Vrouwen mogen aan open- en vrouwentoernooien meedoen. Mannen mogen alleen aan de open competitie meedoen", vertelt De Jong.

Aparte competities

Dat er twee competities zijn heeft volgens De Jong niks met het talent of intelligentie van de vrouwen te maken. "Eigenlijk is het niet nodig, maar er schaken nou eenmaal veel meer mannen dan vrouwen. Als je geen aparte competities zou hebben, dan eindigen vrouwen eerder onderaan omdat ze met minder zijn. Het is niet zo dat mannen per definitie beter kunnen schaken dan vrouwen", benadrukt de voorzitter. "Maar omdat ze met meer zijn, zijn er nog aparte kampioenschappen."

Nieuw beleid

Nu komt de FIDE met nieuw beleid over de deelname van transgendervrouwen aan vrouwentoernooien. "Als in hun paspoort staat dat ze vrouw zijn, dan mogen transgendervrouwen wel meedoen aan vrouwentoernooien." Waar de FIDE voorbehoud voor heeft gemaakt, is voor FIDE-kampioenschappen, wereldkampioenschappen en olympiades.

Volgens de FIDE omdat mannen die in transitie gaan naar vrouw maar wel op topniveau geschaakt hebben daarmee een voorsprong hebben en bijvoorbeeld meteen grote kans maken op het Wereldkampioenschap. "Dat is een hypothetische situatie, daarvoor hebben ze beleid gemaakt dat dat niet zomaar kan", aldus De Jong.

Nederlands schaakbeleid

In de Nederlandse schaakwereld bestaat deze regel niet. Naar aanleiding van het nieuwe beleid van de FIDE gaat de Nederlandse schaakbond kijken wat ze daarvan overnemen. "Wij vinden dat de schaakwereld, vooral in Nederland, heel inclusief is, moet zijn en moet blijven. Bij ons kan iedereen meedoen, ongeacht leeftijd en geslacht. Schaken is een heel inclusieve sport, daar kan iedereen aan meedoen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie