Naar homepage
Cultuur & Media

Willem Diepraam: 'Toeval heeft mijn leven voor het allergrootste gedeelte bepaald'
NTR

foto: Willem Diepraamfoto: Willem Diepraam
  1. Nieuwschevron right
  2. Willem Diepraam: 'Toeval heeft mijn leven voor het allergrootste gedeelte bepaald'

Het werk van fotograaf Willem Diepraam is voor het eerst te zien op een overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum, Willem Diepraam, 50 jaar fotografie. "Ik ben begonnen als een ongelooflijke optimist in mijn leven, een romantisch optimist, en ik ben nu een realistische pragmaticus", vertelt de fotograaf in Kunststof.

Willem Diepraam, fotograaf

Willem Diepraam is van grote invloed geweest op de Nederlandse fotografie. Hij maakte voor Vrij Nederland toonaangevende reportages en stond daarmee vanaf de jaren '70 aan de wieg van de journalistieke fotoreportage. "Het was zo'n fantastische omgeving, heel stimulerend", vertelt de 76-jarige fotograaf. "Vooral als je begint. Begin jaren '70 was het sociale aspect erin het belangrijkst. Ik kon helemaal niet fotograferen. Dat kan ik keihard zeggen. Ik heb het bij VN mogen leren."

13 9a7e2d37dc 124 125 senegal moeder huilend kind 1979 700 469 s
Senegal - Foto: Willem Diepraam

Beroemdheid in Amsterdam

Diepraam werd een beroemdheid in Amsterdam. "Op het moment dat ik zo beroemd werd, was ik ook heel onzeker. Ik liep echt met de nieuwe kleren van de keizer door de stad en iedereen juichte dat ik zo goed was. Ik had zelf na die eerste twee à drie jaar het gevoel dat ik het nog niet kon. Toen ben ik tamelijk obsessief boeken, fotoboeken en foto's gaan verzamelen, om mij te vergelijken met de collega's van vroeger en nu. Daar heb ik van geleerd."

Quote

Ik denk het toeval ons zo verschrikkelijke bepaald

Willem Diepraam

"Ik ben ervan overtuigd dat toeval mijn leven voor het allergrootste gedeelte heeft bepaald. Als het niet zo is dat dat voor ons allemaal geldt. Het neoliberale idee, dat als je nou maar hard werkt je dan je eigen toekomst kunt maken, dat is een ontzettende leugen. Daar geloof ik helemaal niets van. Ik denk het toeval ons zo verschrikkelijke bepaald. Er is niet zoveel wat je sturen kan. Wat je wel kunt doen is als je een kans krijgt, het niet verpesten."

13 66c720369b oeganda rode truien mei 1988crop 700 472 s
Oeganda - Foto: Willem Diepraam

35 jaar geen interviews

In 2011 droeg hij zijn gehele fotowerk over aan het Rijksmuseum. Nu wordt Diepraams vroege en recente werk voor het eerst tentoongesteld. Naar aanleiding van de tentoonstelling geeft de fotograaf voor het eerst in 35 jaar weer interviews. "De reden dat ik nu weer interviews geef is dat ik niet meer dacht, waarom zou ik het doen; ik dacht nu, waarom niet? Ik had ook heel veel zin om uit te leggen waarom ik 35 jaar geen interviews heb gegeven."

Met zijn werk wist hij de fotografie als vorm van kunst naar een hoger plan te tillen. "Ik heb ontzettend veel geluk meegemaakt door de vrouwen in mijn leven. Zonder die liefde van vrouwen was ik nergens geweest. Het is waar dat vrouwen heel veel in mijn werk terugkomen."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie