Cultuur & Media
NTR

Jente Posthuma: 'Adolf Hitler had ook een moeder'

foto: Foto: Bas Uterwijkfoto: Foto: Bas Uterwijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Jente Posthuma: 'Adolf Hitler had ook een moeder'

In haar nieuwste roman Waar ik liever niet aan denk is de symbiotische relatie van een tweeling het thema. Jente Posthuma vertelt in Kunststof over de persoonlijke gebeurtenissen die in het boek op een bijzondere manier verweven zijn.

Posthuma: "De hoofdpersoon in mijn boek heeft 142 truien. Ikzelf heb er ongeveer 50. Gister heb ik weer een nieuwe besteld bij mijn favoriete tweedehands winkel. Ik kan het gewoon niet laten. Ja, misschien heeft het iets te maken met de geborgenheid van een grote trui waarin je helemaal kunt verdwijnen. Ik heb nu bedacht dat als ik er een koop, ik er ook een moet wegdoen."

Contragewicht

In haar tweede roman Waar ik liever niet aan denk gebruikt Posthuma verschillende aspecten uit haar eigen leven. "Ik was van plan een roman te schrijven over de zelfdoding van mijn schoonvader.

Het klinkt misschien oneerbiedig maar de omstandigheden van die gebeurtenis waren heel literair. Hij heeft zich verdronken in een rivier in de buurt van zijn huis in Friesland. Hij was acteur en had een contragewicht uit het theaterdecor meegenomen en aan zichzelf vastgebonden om onder water te blijven. Dit beeld, het onbegrijpelijke ervan, dat bleef me bezighouden. Geen enkele relatie, geen enkele liefde is onvoorwaardelijk. Dat is het gevoel dat bij mij achterbleef."

Quote

Als je denkt dat je altijd kunt opgaan in een ander, waar blijf je dan zelf?

Jente Posthuma

Een en Twee

"Mijn boek gaat niet over deze persoonlijke gebeurtenissen, maar over de symbiotische relatie van een tweeling. Een jongen en een meisje die elkaar Een en Twee noemen. Hij is de leider, zij de volger. In dit boek maakt hij een eind aan zijn leven.

Voor mij is het vooral het verhaal over de onmogelijkheid tot echt contact. Ik onderzoek het onvoorwaardelijke en de symbiotische relatie van een tweeling. De jongen zoekt de autonomie, maar hij kan niet zo goed zijn eigen leven leiden. En het meisje wil vooral in haar broer opgaan."

Tragiek van tweelingschap

"Het idee dat je er nooit echt helemaal voor iemand kunt zijn, en niemand is er ooit echt helemaal voor jou. Zelfs niet als je een tweeling bent. Hoeveel ruimte kun je innemen in de wereld. Als je denkt dat je altijd kunt opgaan in een ander, waar blijf je dan zelf?"

"Het is het onderzoek naar onvoorwaardelijke liefde en de onmogelijkheid daarvan. Hoe zit dat tussen ouders en kinderen, en grootouders. Wanneer stopt die liefde, ik kan me daar weinig bij bedenken. Maar Adolf Hitler had ook een moeder."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie