Cultuur & Media
KRO-NCRV

Spraakmakers duikt de archieven in: van de eerste iPhone tot een onbenullige Poetin

foto: ANP. Lange rijen in Amerika voor een iPhone
  1. Nieuwschevron right
  2. Spraakmakers duikt de archieven in: van de eerste iPhone tot een onbenullige Poetin

Samen met Beeld en Geluid duikt Spraakmakers de archieven in. Want waar doet het nieuws van 2022 ons aan denken? De parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen brengt ons terug naar de állereerste boring in Slochteren. En we horen bijvoorbeeld de zeer lage verwachtingen die de Ruslandkenners eind jaren '90 van Poetin hadden.

Hekel aan Argentijnen

Misschien denk je er liever niet aan terug: het afgelopen WK en hoe we de kwartfinale verloren van Argentinië. Wellicht is het leed van 1978 minder vers. We gaan terug naar het eerste moment dat we een hekel kregen aan de maniertjes van de Argentijnse voetballers.

Gaswinning was nog mooi

De parlementaire enquête naar de aardgaswinning in Groningen bracht ons terug naar het moment waarop het nog mooi was, historisch zelfs: de allereerste boring in Slochteren.

Poetin onbenullig

In 1999 maakten we kennis met Vladimir Poetin. En dat hij de nieuwe sterke man in Rusland zou worden, dat was helemaal niet voor de hand liggend, dat blijkt wel uit dit verslag van Netwerk. De man wordt omschreven als iemand met "de uitstraling van een gedoofde lantaarnpaal."

De iPhone veranderde ons leven

Apple heeft dit jaar aangekondigd dat het stopt met de productie van de iPod. Voor Spraakmakers reden om terug te gaan naar het moment dat een andere icoon uit de Apple-familie het licht zag: de iPhone. Oscar had er al een voor ‘ie in Nederland te koop was, en hij heeft 'm nóg! "Een enorm mooi apparaat, hij heeft mijn werkende leven veranderd. Het is echt revolutionair geweest."

Kun je geen genoeg krijgen van alle historische fragementen? Beluister dan de hele uitzending.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie