Cultuur & Media
NOS

Hoe flirt je met mensen anno 2023?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe flirt je met mensen anno 2023?

'Het nieuwe flirten'. Zo heet de documentaire waarin mannen worden geïnterviewd over flirten anno 2023: Na alle publicaties rondom MeToo is de vraag: Wat kan er nog wel, wat niet?

Het nieuwe flirten

"Ik stond op Amsterdam centraal en een vriendin van me stond in de supermarkt. Ik stond te wachten en had een jurkje aan, er kwam een man voorbij en we hadden oogcontact. Het was een knappe man en hij stapte op mij af en zei dat ik er leuk uit zag", vertelt Gwyneth Sleutel, maker van de documentaire, in NOS Met het Oog op Morgen. "Ik was heel gevleid. Toen begon hij over het jurkje. Hij zei: ik vind dat je een heel leuk jurkje aan hebt en het staat je sexy. Toen ging bij mij de knop om. Ik dacht: oh nee, heb je er weer zo’n een, een viezerik. Deze man wil wat anders. Door die ene opmerking ging er een knop om en wilde er ik niets meer van hebben."

Flirten

Het was voor Sleutel de aanleiding om de documentaire te maken en te onderzoeken hoe je nu flirt anno 2023. Mathijs Dingjan snapt dat goed. Hij is relatiecoach geworden omdat hij zelf ook worstelde met hoe je nou het beste kan flirten met iemand. "Ik had geen flauw idee en daar had ik best wel veel schrik daarvoor en dat is iets waar vrijwel alle mannen mee kampen. Er is maar een klein gedeelte dat denkt: ik voel me zelfverzekerd genoeg om op een vrouw op straat af te stappen en een praatje te maken."

Om van die angst af te komen heeft hij trainingen gevolgd. "Ik leerde daar om eerlijk te zijn over de angsten die door me heen gingen, dus oké ik vind het spannend om iemand aan te spreken. Spreek dat dan maar uit. Iets als: ik vind dit best wel spannend, maar ik wilde je wel laten weten dat ik je een leuke uitstraling vind hebben. Dat uitspreken elimineert het conflict in jezelf: ga ik dit doen? Of niet? Dat elimineert ook het gekke maskertje van mannen. Dat ze zich wat stoerder voordoen dan dat ze zich daadwerkelijk voelen." Hij merkte dat deze manier goed voor hem werkte.

Na MeToo

"Wij merken dat de Nederlandse man best wel bang is om op vrouwen af te stappen en dat er een hele grote groep is van de voorzichtige mannen, type ‘nice guy’, die hard getroffen wordt door MeToo. Die hebben zoiets van: ik durf helemaal niets meer", zegt Dingjan. "Hen helpt het heel erg door te zeggen: hé, het is oké om aan iemand kenbaar te maken dat je interesse hebt, maar je hoeft niet gelijk van 0 naar 100 te gaan door over iemands lichaam te gaan praten. Je kan gewoon zeggen: je hebt een leuke uitstraling, ik wil je ontmoeten. Dan ben je nog niet richting het seksuele aan het gaan en dan kan de andere persoon aangeven of ze daarvoor open staan. Dat soort 0 naar 10 stapjes helpen, we merken dat dat heel belangrijk is in tijden van MeToo."

Ook Sleutel merkte door haar documentaire dat mannen voorzichtiger zijn geworden. "Ik was in gesprek met een man en die zei: ik merk bij mezelf dat ik flirten vandaag de dag verdacht vindt geworden en dat ik het bijna niet meer doe." Het deed haar denken aan een column die ze over Japan las. Daar durfden jonge mannen helemaal niet meer af te stappen op vrouwen en, volgens Sleutel, zijn Japanse vrouwen over het algemeen meer verlegen. "Daar gebeurt het gewoon niet meer, het was daar het einde der tijden van flirten. Ik dacht: het zal toch niet zo zijn dat wij daar ook op afstevenen?" In haar interviews is ze daarom ook gaan vragen of mannen flirten als verdacht ervaren en of er nog wel een toekomst in zit.

Het nieuwe flirten

"De eerste stap in het nieuwe flirten, is het gesprek met elkaar aangaan. Dus bespreekbaar maken hoe je een flirt ervaart en wat grenzen zijn", zegt Sleutel. "Wat mij heel erg is opgevallen, is dat wij flirten zien als iets spontaans, iets wat leuk is, iets wat uit zichzelf zou moeten gaan. Daardoor is het bijna een beetje taboe om het bespreekbaar te maken."

Hoe zorg je er dan voor dat flirten iets spontaans en leuks blijft als je ook grenzen moet bespreken? "Waar het vooral omgaat, is dat je risicootjes durft te nemen", zegt relatiecoach Dingjan. "Zodra dat weggenomen wordt, bestaat er geen flirten of spanning." Hij merkt dat mensen meer bewust zijn in hoever ze kunnen gaan en daar ook meer over nadenken. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat die gesprekken gevoerd worden en ik zie bij mannen dat onderling veranderd wordt."

OOG flirten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie