Cultuur & Media
KRO-NCRV

Paul de Leeuw: 'Ik betrap mezelf erop dat ik aardiger gevonden wil worden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paul de Leeuw: 'Ik betrap mezelf erop dat ik aardiger gevonden wil worden'

Het nieuwe theaterprogramma van Paul de Leeuw noemt Frits Spits bij vlagen schaamteloos, dan weer onweerstaanbaar grappig, maar vooral: liefdevol. "Ik betrap mezelf erop dat ik aardiger gevonden wil worden", zegt De Leeuw bij De Taalstaat.

Video niet beschikbaar

Zijn nieuwe programma heet 60? ...We Zien Wel en daarin doet hij sketches, maar is hij ook vol zelfspot en zelfrelativering. "Ik kan soms bot uit de hoek komen, maar daar denk ik nu vaker over na."

Zingen

Wanneer De Leeuw zingt, lijkt hij volledig zichzelf te zijn "Mijn programma gaat eigenlijk over drie liefdes die ik heb gehad. De eerste liefde, de grote liefde en nu al sinds jaren: de ware liefde."

Het lied 'K heb je lief (1997) zingt hij voor die laatste ware liefde en dat doet hij ook in deze theatershow. "Ik doe dat heel sec en daar horen ook geen grappen bij. Ik zing het alleen met de piano en probeer het zo goed mogelijk te zingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Mensen vinden me veel'

Van zijn vader die drie jaar geleden overleed, heeft hij zijn gevoel voor taal gekregen, denkt de Leeuw. “Hij was heel goed in woord en kon goed schrijven.” Over zijn zoon zei hij dat hij alles een beetje kon, maar hij was ook ongelofelijk trots. "Ik mis hem wel."

De Leeuw barst tijdens zijn show één keer in woede uit. "Ik word boos omdat mensen me veel vinden." Al zijn hele leven hoort hij dit terug. "Dat is mijn probleem, dat ik altijd te veel word gevonden." Zijn vader vond hem niet te veel, zegt De Leeuw. "Mijn ouders zeiden tegen elkaar toen ik het huis uit ging: dat komt wel goed."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie