Cultuur & Media

Vrouwelijk naakt door een mannelijk penseel: kan dat nog na #metoo?

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwelijk naakt door een mannelijk penseel: kan dat nog na #metoo?

Kunsthistoricus Léon Hanssen is blij dat het van Gogh museum de discussie opzoekt over de aanschaf van een pastel van Degas van een badende vrouw: "Ik krijg niet het idee dat deze dame in een situatie van vrijwilligheid in deze positie is gekomen", zei hij in Dit is de Dag. Afgelopen zondag vroeg de nieuwe directeur van het Van Gogh Museum Emilie Gordenker, zich hardop af of dit soort naaktafbeeldingen nog kan in tijden van #metoo.

Badende vrouw van Edgar Degas

Hanssen, werkzaam aan de Universiteit van Tilburg, vindt het goed dat er debat wordt gevoerd over machtsverhoudingen tussen kunstenaar en model. Vrouwelijke naaktmodellen waren vaak afhankelijk van de mannelijke kunstenaars en dat heeft gevolgen, vindt hij. "Het vrouwelijk lichaam wordt geseksualiseerd door zijn mannelijke blik en zijn mannelijke penseel", vindt Hanssen.

Kunstenares Daantje Bons maakt naaktfoto’s van zichzelf. Het maakt haar absoluut uit wat de blik van de kunstenaar is. "Als ik mezelf fotografeer, heb ik een eigen visie, is het een soort performance die voor de camera plaatsvindt. Op het moment dat een mannelijke fotograaf een foto maakt, dan heb ik daar toch een ander gevoel bij. De aandachtspunten liggen dan toch anders."

Discutabele kunst

Ook Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie in Zwolle, vindt dat Degas geen wetten heeft overtreden en dat de stukken dus gewoon moeten blijven hangen. En zelfs als dat wel het geval zou zijn, mogen we er nog steeds van genieten, vindt Keuning. ‘Het wereldberoemde Pergamon-altaar dat in Berlijn is te zien, zit vol met naakt. Hiervoor hebben mogelijk slaven geposeerd. Je kunt niet uitsluiten dat die later op een gruwelijke manier vermoord zijn", aldus Keuning.

Kunstenares en naaktmodel Daantje Bons sluit zich aan bij Keuning: "Op het moment dat je gaat kijken dat iets gelijkwaardig verkregen is, dan kun je een goeie schop in veel kunst zetten..." vreest ze.

Ster advertentie
Ster advertentie