Cultuur & Media
KRO-NCRV

WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes ziet geen reden om te stoppen met lijsttrekkers als 'co-hosts'

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes ziet geen reden om te stoppen met lijsttrekkers als 'co-hosts'

WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes ziet geen reden om te stoppen met het uitnodigen van lijstrekkers als medepresentatoren. Dat zegt hij in het Mediaforum van Spraakmakers. Bij Goedemorgen Nederland van WNL nam Thierry Baudet (FVD) de ruimte om als co-host het NOS Journaal als het "fake news-journaal" aan te kondigen.

"Over twee weken komt dit weer tot een einde, het loopt alleen tijdens verkiezingen. Als alle lijstrekkers hier bij de volgende verkiezingen weer aan willen meewerken, dan sta ik ervoor open", zegt hoofdredacteur Huisjes.

Huisjes vindt lijstrekkers als co-host een aantrekkelijke en toegankelijke vorm om iets met hen te doen als alternatief voor debatten of quizzen. Hij ziet geen reden om er na deze gebeurtenis mee te stoppen. "Dat gaat al jaren heel goed. Een enkele keer grijpt iemand de kans om er misbruik van te maken."

'Misbruik gemaakt'

"Een lijsttrekker interviewen is iets anders dan iemand de regie geven over je programma als medepresentator", reageert Omroep Human-hoofdredacteur Marc Josten. "Baudet heeft hier misbruik gemaakt van de ruimte die WNL hem heeft gegeven. Dit kan niet en ik vind dat dit voor de toekomst gevolgen moet hebben."

Quote

Het gebeurt voor de tweede keer in vier jaar

Marc Josten van Omroep Human

Josten herinnert zich een soortgelijk incident met Geert Wilders (PVV) die het NOS Journaal het "linkse journaal" noemde. "Het gebeurt voor de tweede keer in vier jaar dat een politicus de macht over de microfoon grijpt zonder dat nog iemand daar iets aan kan doen. Als hoofdredacteuren moeten we hier lering uit trekken en het niet meer doen", aldus Josten.

Ook Omroep Gelderland-hoofdredacteur Sandrina Hadderingh vindt dat je de rollen "strikt gescheiden" moet houden. "De journalist stelt de vragen, een politicus is er om zijn verhaal te doen. Zeker in verkiezingstijd. Hij kon nu zeggen en doen wat hij wil, zonder dat dit kritisch bevraagd werd."

Politieke lading

Volgens Huisjes heeft in verkiezingstijd alles een politieke lading. "Mijn journalistieke principes zijn prima in orde. Verschil tussen iemand interviewen of co-host maken, dat maakt niet uit. Je bent tijdens een verkiezingscampagne toch een verlengstuk van een politicus als je die het woord geeft."

"We zijn een liberale democratie dus we willen niet iemand uitsluiten. Mensen moeten ruimte krijgen voor hun visie", aldus Huisjes. "Baudet is een hoogst onvoorspelbare politicus. Daar probeer je op te anticiperen, maar elke keer word je verrast."

Voorspelbaar of niet?

Was het niet juist voorspelbaar dat Baudet iets over de NOS zou zeggen als je hem het journaal laat aankondigen? "Hij zegt dit wel elke dag", vervolgt Huisjes. "Dat dit live op televisie gebeurt is juist tekenend voor deze politicus."

Huisjes benadrukt dat - toen Goedemorgen Nederland na het journaal weer verder ging - er juist over het onderwerp polarisatie gesproken werd.

Het Mediaforum met Sandrina Hadderingh en Marc Josten

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie