Cultuur & Media
EO

Elon Musk neemt met overname Twitter 'publieke verantwoordelijkheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Elon Musk neemt met overname Twitter 'publieke verantwoordelijkheid'

Voor maar liefst 41 miljard euro heeft Elon Musk Twitter gekocht. Dit roept de vraag op of het een goede zaak is dat ’s werelds rijkste man nu ook dit invloedrijke medium in handen krijgt. In Dit is de Dag stelt journalist Jelte Wiersma dat Musk, als voorvechter van vrijheid van meningsuiting, met deze overname juist 'publieke verantwoordelijkheid' neemt.

Wat is Elon Musk van plan met Twitter?

Wiersma, journalist bij EW Magazine, is enthousiast over de overname van Twitter. "Ik vind het fantastisch dat er tycoons zijn die geld stoppen in een bedrijf en daarmee voor publiek zaken verantwoordelijkheid nemen." Musk staat volgens hem bekend als een "voorvechter voor vrijheid van meningsuiting."

Paul Tang, Europarlementariër voor de PvdA, vindt de bedrijfsovername echter een zorgelijke ontwikkeling. "Sociale media komen hiermee in de handen van de rijkste mannen van de wereld. Zij bepalen wat wij zien en daarmee ook wat wij denken". stelt Tang.

Onafhankelijkheid

Het gevaar schuilt hem volgens de Europarlementariër in het feit dat er een commerciële redactie is, waar mede door de werking van algoritmes: "de onafhankelijkheid ontbreekt." Wiersma benadrukt dat er wel degelijk sprake is van een onafhankelijke redactie: "Dat zijn juist de Twitteraars zelf!"

De nieuwe plannen van Musk om de algoritmes transparant te maken, juicht Tang dan ook toe. Maar het idee dat dit de vrijheid van meningsuiting terugbrengt is volgens hem 'vergezocht'. Met de Digital Services Act, een voorstel van wetgeving door de Europese Commissie, hoopt Tang wel het verschil te kunnen maken. "Ik blijf strijden voor meer pluriformiteit op Twitter, want dat is echt wat wij missen." Wiersma noemt het echter 'doodeng' en 'levensgevaarlijk' als politici met wetten gaan bepalen "wat redacties wel of niet mogen schrijven."

Ster advertentie
Ster advertentie