Cultuur & Media
VPRO

René Mioch: 'De film- en bioscoopwereld gaat écht veranderen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. René Mioch: 'De film- en bioscoopwereld gaat écht veranderen'

René Mioch is filmverslaggever en interviewde zo’n beetje iedereen in de filmwereld: Robert de Niro, Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson. Tom Hanks zei hem ooit: "ik zie jou vaker dan mijn moeder". En dat begon allemaal toen Mioch als 18-jarige radiomaker op het filmfestival van Cannes kwam. Zijn liefde voor film duurt nog steeds voort en nu presenteert hij zijn eigen online programma Binge Talks, waarin hij film- en serietips deelt.

Pieter van der Wielen spreekt met René Mioch over zijn werk en de gevolgen van de coronacrisis op de filmindustrie.

{podcast audio="126643" caption="René Mioch bij Nooit Meer Slapen" }

De filmwereld met corona

"Ik hoop dat we binnenkort weer naar de bioscoop mogen, met een mondkapje op misschien. Anders is de kans heel groot dat de kleine bioscopen hun deuren definitief zullen moeten sluiten," vertelt René Mioch. De kleine bioscopen kunnen niet grootschalig digitaliseren of hun ruimte anders inrichten. "Dat is niet rendabel voor de kleine bioscopen met maar een paar zalen."

"Ook liggen er heel veel films te wachten", vertelt de filmverslaggever. "Veel filmpremières worden opgeschoven naar het najaar: die films hebben een groot publiek nodig en moeten veel geld opleveren. Maar er zijn ook films die worden verkocht aan Videoland of aan een andere online streamingdienst. Als de films op die manier worden uitgebracht, kun je ze voor ongeveer 5 euro zien, dan kunnen de makers er nog steeds veel geld mee verdienen."

Ook voor nieuwe 'drive-in bioscopen' worden inmiddels plannen gemaakt, vertelt Mioch. "Dat zijn dan hele grote parkeerplaatsen buiten de stad waar films worden vertoond. Misschien zullen ze ook wel avondvullende programma’s maken, ook met theater en muziek. En dat je dan via je autoradio kunt mee luisteren. Dat is wel leuk."

Thuis versus Bioscoop

"Ik ben altijd groot voorstander geweest van een film kijken in de bioscoop, die beleving samen, met elkaar, is geweldig." Thuis wordt de filmfanaat sneller afgeleid, is het makkelijker om even op je telefoon te kijken of een kopje thee te gaan maken. "In de bioscoop duik je helemaal in de emotie van de film."

Quote

In de bioscoop duik je helemaal in de emotie van de film

René Mioch, filmverslaggever

Maar online vanuit huis films en series kijken, heeft ook zo zo'n voordelen: "Er is natuurlijk ook heel veel moois wat überhaupt nooit in de bioscoop zou komen", die producties zijn namelijk te kleinschalig om op het witte doek vertoond te worden. "En", vindt Mioch, "het is niet zo dat we thuis alleen maar snelle actiefilms kunnen kijken, omdat we dan minder snel afgeleid raken. Ook thuis kunnen we rustige en langzamere films kijken. Ik denk niet dat dat iets uitmaakt."

Binge talks

"Het is heerlijk als je thuis bent om dan heel veel films en series te kijken." Kortom: het is nu de perfecte tijd daarvoor. Maar hoe een keuze te maken? Het aanbod is erg groot met alle online streamers. Dus bedacht Mioch Binge talks. Via YouTube geeft hij de films en series waar hij enthousiast over is, door. "Ik vind het leuk om te zeggen 'heb je dit nog niet gezien? Oh dit moet je wel even kijken hoor!', dat je dat, ook nu, met elkaar blijft delen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie