Cultuur & Media
NOS

Na grensoverschrijdend gedrag staat Amerikaanse stand-up comedian Louis C.K weer op het podium

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na grensoverschrijdend gedrag staat Amerikaanse stand-up comedian Louis C.K weer op het podium

Morgen is hij na vier jaar terug in het theater. Gaat hij in zijn show het boetekleed wel of niet aantrekken? Wordt dat van hem verwacht? Humoronderzoeker Dick Zijp volgt de Amerikaanse stand-up comedian Louis C.K al langere tijd. "Het publiek verwacht dat hij er wat over gaat zeggen."

Presentator Chris Kijne in gesprek met humoronderzoeker Dick Zijp

De Amerikaanse stand-upcomedian en acteur Louis C.K. heeft aangekondigd dat hij weer op tournee gaat. Het wordt zijn eerste tour sinds hij in 2017 toegaf dat hij zich seksueel grensoverschrijdend heeft gedragen tegen vrouwen. Zijn show is geboekt door verschillende theaters. Het is natuurlijk de vraag of mensen ook kaartjes gaan kopen.

Zijp: "Het is een voorbeeld van een comedian die ook een comeback kan maken. Van een echte canceling is hier geen sprake." Louis C.K staat bekend om zijn harde en cynische grappen. Het is natuurlijk de vraag hoe hij die stijl toepast op het onderwerp 'grensoverschrijdend gedrag'. De humoronderzoeker verwacht niet dat Louis C.K het boetekleed aantrekt.

Daar is de comedian ook niet toe verplicht, legt hij uit in Met het Oog op Morgen. ''Comedians zijn niet verplicht een boetedoening te doen op het podium en hebben morele vrijheid." Al zal dat zorgen voor felle discussies: "Het is natuurlijk ook een publiek schandaal geweest."

Tweede kans

In 2018 deed C.K. wat voorstellingen om nieuw materiaal te testen. Dat kwam hem op kritiek te staan. Verschillende mensen liepen weg uit comedyclubs waar hij verscheen. Enkele beroemde komieken als Dave Chappelle en Chris Rock hebben opgeroepen om hem een tweede kans te geven.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie