Naar homepage
Sport

Onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in Nederlandse gymsport: 'Cultuurverandering nodig'
EONOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in Nederlandse gymsport: 'Cultuurverandering nodig'

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) laat een onafhankelijk onderzoek doen naar grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse gymsport. Aanleiding hiervoor is Netflix-documentaire Athlete A en de verhalen over misbruik die daardoor los zijn gekomen.

In de documentaire wordt verteld hoe arts Larry Nassar jarenlang Amerikaanse turnsters seksueel misbruikte. Onder andere Simone Biles, viervoudig olympisch kampioen van 2016, liet weten slachtoffer te zijn van Nassar. "Deze ontwikkelingen roepen ook herinneringen, vragen en zorgen op bij sporters, ouders, clubs en trainers in Nederland", zegt de KNGU.

In Langs de Lijn En Omstreken reageert plaatsvervangend KNGU-directeur Manon Crijns op de aankondiging van het onderzoek.

Het onderzoek richt zich niet alleen op het turnen, maar op de gehele gymsport. Gekeken wordt naar de topsporters van 12 jaar en ouder die vanaf 2013 actief waren. Voor dat jaar is gekozen omdat toen het project 'Naar een Veiliger Sportklimaat' werd gestart.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie