Cultuur & Media
NOS

FunX stopt met radioprogramma Ramadan Late Night na doodsbedreigingen

foto: RECHTENVRIJfoto: RECHTENVRIJ
  1. Nieuwschevron right
  2. FunX stopt met radioprogramma Ramadan Late Night na doodsbedreigingen

Radiozender FunX stopt met het nachtprogramma Ramadan Late Night omdat meerdere medewerkers van de zender met de dood zijn bedreigd. In het radioprogramma werden verhalen over de ramadan gedeeld. Met name de presentator van het programma, Morad El Ouakili, werd bedreigd omdat hij tijdens de vastenmaand muziek draait. De presentator maakt ook dagelijks tussen een 4.00 - 6.00 een programma op NPO Radio 1.

Vorige week vertelde FunX-dj Moradzo, zoals zijn artiestennaam op FunX luidt, aangifte te hebben gedaan vanwege de bedreigingen. In een verklaring in zijn uitzending zei hij dat een aantal extremisten vindt dat hij zijn werk bij FunX met de dood moet bekopen. Hij getuigde over die bedreigingen in het Radio 1 Journaal. Ook Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten was te gast.

"Het gaat goed met mij naar omstandigheden, maar het doet pijn dat we met ons programma moeten stoppen. Het programma moest juist verbinden en mooie verhalen delen in de ramadanmaand, maar het moet leuk blijven en dat is het nu niet meer. Het gaat om een kleine groep mensen, maar hun stem is zo ontzettend luid en lelijk", aldus El Ouakili.

Onacceptabel

Volgens de zender heeft het dit jaar onverwacht heftige reacties opgeroepen. "Diverse medewerkers van FunX en hun omgeving zijn met de dood bedreigd en aangezien hun veiligheid vooropstaat hebben we extra beveiliging in moeten huren", laat de zender weten. "Een voor ons onacceptabel gevolg van een initiatief dat bedoeld was om mensen samen te brengen."

Ook presentator El Ouakili heeft verschillende doodsbedreigingen ontvangen: "We hebben het hele weekend overlegd over het vervolg van het programma, maar we moeten de berichten ook serieus nemen. Het is zover gekomen dat ik persoonsbeveiliging nodig heb en dat ook mensen in mijn omgeving worden bedreigd. Dan moet je er helaas mee ophouden."

Ramadan niet uit de weg

Dat het radiostation stopt met het programma betekent niet dat ze geen aandacht meer zullen besteden aan de ramadan. "De ramadan is een dagelijkse realiteit in het leven van een deel van ons publiek en dus zullen wij dit onderwerp niet uit de weg gaan. Ons doel is nu meer dan ooit om mensen in deze tijd samen te brengen met inspirerende verhalen, tips en recepten."

De zender zal dat vanaf vandaag doen door de ramadan een plaats te geven door de hele programmering op radio en op alle socialemediakanalen. "We denken hiermee de impact van onze boodschap juist te vergroten", aldus de zender.

Vrijheid kunnen waarborgen

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, vindt deze situatie bijzonder ernstig: "Je zou denken dat het qua vrijheid wel goed zit, maar dit is het meest ingrijpende voorbeeld van wat je niet wil horen in Nederland. We moeten vrijheid kunnen waarborgen."

Online bedreigingen kunnen erg dichtbij komen, maar zijn vaak moeilijker te traceren. Toch kan dat geen excuus zijn, volgens Bruning: "We moeten heel veel werk verrichten om deze mensen te kunnen vinden, want er moet echt een signaal komen dat dit niet kan in Nederland. Politie en Justitie moeten hier topprioriteit aan geven. Op www.persveilig.nl kunnen dit soort bedreigingen ook gemeld worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie