Naar homepage
Cultuur & Media

Mag ik nou ook al geen kerstboom meer?
EO

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag ik nou ook al geen kerstboom meer?

Maarten Bruns van IVN natuureducatie wil de kersttraditie niet afpakken, maar stelt voor om een boom terug te planten voor elke kerstboom die omgaat. Kerstbomenkweker Jaap Bolhuis ziet het probleem niet: "Bossen en kerstbomen hebben niets met elkaar te maken."

Maarten Bruns heeft dit jaar samen met zijn dochter een kamerplant versierd met ballen en een piek. "Een kerstboom is toch eigenlijk een wegwerpartikel. Zeker met corona zijn mensen op zoek naar gezelligheid, en is het not done om te beginnen over de impact van kerstbomen. Het zijn wel 1200 voetbalvelden vol die je jaarlijks kapt."

Kerstbomenkweker Jaap Bolhuis ziet het probleem niet: "veel mensen denken dat er bossen worden gekapt voor kerstbomen maar die hebben niets met elkaar te maken. Kerstbomen worden gekweekt net als snijbloemen en suikerbieten. Als de kersttraditie er niet zou zijn zouden er ook geen 3 miljoen bomen gekweekt worden."

"Bomenkwekers zijn mijn vrienden," aldus Bruns. Maar: "ik zou het mooi vinden als we voor elke boom die we omhakken en binnenhalen voor een mooie kerst, daarnaast aan compensatie doen door een inheemse boom in je tuin te planten. Dat vergroot de biodiversiteit ook voor vogels en het bodemleven, en het helpt tegen droogte."

Waarom is het anders dan snijbloemen die we in een vaas zetten en na een paar weken weg doen? wil presentator Margje Fikse weten. "Die zijn nog veel vervuilender. Bomen zijn nog relatief zuinig gekweekt," aldus Bruns.

Maak van kerst geen wegwerpverhaal

Volgens kerstbomenkweker Jaap Bolhuis worden al veel bomen terug geplant: "Als jij grote sparren in een tuin ziet staan is dat in 99 procent van de gevallen een kerstboom geweest."

Dat is voor Maarten Bruns niet genoeg. "Kerst is een boodschap van hoop. We nemen afscheid van de donkere dagen. Zorg er nou voor dat er goed groen in je tuin staat en dat je die kerstboom compenseert. Zo voeg je een boodschap toe aan je kerstverhaal in plaats van dat je er een wegwerpverhaal van maakt."

Wat we dan moeten planten? "Een veldesdoorn, een linde, een vogelkers, een eik, maakt mij niet uit wat. We hebben al zoveel stenen in de stad."

Luister hier het hele gesprek terug:

Ster advertentie
Ster advertentie