Cultuur & Media
BNNVARA

Een duik in de wereld van Zelda: 'Makers zijn The Beatles van de gamewereld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een duik in de wereld van Zelda: 'Makers zijn The Beatles van de gamewereld'

Een mooie dag voor gamers, want na zes jaar is er weer een nieuwe The Legend of Zelda-game: Tears of the Kingdom. Druktemaker en schrijver Ellen Deckwitz en mediakenner Mark Robinson vertellen in De Nieuws BV waarom iedereen eens een kijkje zou moeten nemen in de wereld van Zelda.

Al zes jaar kijken Deckwitz en Robinson reikhalzend uit naar het nieuwe Zelda-avontuur. De begintune van het spel neemt Deckwitz terug naar haar kindertijd. "Het maakt je heel gelukkig. Je weet: ik hoef even geen tafels te dreunen of mijn jongere broertje te trotseren, ik kan even lekker achter de spelcomputer."

Digitaal themapark

Het spel is vrij simpel opgebouwd: er is een prinses, en die moet gered worden. Maar tussen het redden en niet-redden door staan flinke obstakels op de weg, zoals monsters. Door de jaren en edities heen werd de wereld waarin het verhaal zich afspeelt groter en kon je zijpaden bewandelen met aparte avonturen. "Het is nu een digitaal themapark, met duizend-en-een puzzels. Het is idioot, er is van alles mogelijk", aldus Deckwitz.

En dat themapark is volgens Robinson fantastisch opgebouwd. "Je wordt ergens gedropt in een magisch land en je hebt geen idee waar je heen moet. Maar je moet iets doen en het is aan jou om alles te gaan ontdekken."

'Beatles van de gamewereld'

Dit aspect maakt Zelda volgens de twee liefhebbers ook anders dan andere spellen. Robinson: "Het is het eerste spel dat het game-concept een stukje verder duwt." Volgens de mediakenner lijken veel games op Zelda, omdat die zich lieten inspireren op de eerste versie van het spel.

De lange ontwikkeltijd van de game, een goede zes jaar, is volgens Robinson daarom ook te verklaren. "Ze weten dat ze een verantwoordelijkheid hebben om voorop te lopen." Deckwitz sluit zich daarbij aan: "De verwachtingen zijn altijd hooggespannen." Volgens Deckwitz zijn de makers revolutionair en hebben ze bij elke nieuwe game de kwaliteit naar een hoger niveau getild. "Je kan ze vergelijken met The Beatles van de gamewereld, en dan doe ik ze alsnog tekort."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie