Buitenland
VPRO

Zweedse gamers zijn klaar met seksistische scheldpartijen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zweedse gamers zijn klaar met seksistische scheldpartijen

In de wereld van de e-sport zijn scheldpartijen niet ongewoon. Maar vrouwen krijgen de volle laag: zij worden ook nog eens uitgescholden alleen omdat ze vrouw zijn. Zweedse gamers zijn er nu helemaal klaar mee en hebben een woordenboek uitgebracht met de oproep deze woorden niet meer te gebruiken. Zweden-correspondent Tjade Michels vertelt erover in Bureau Buitenland.

Intimidatie

'Bitch', 'whore', of 'slut'; het zijn zomaar wat kreten die vrouwelijke gamers met regelmaat over zich heen krijgen. "Vanaf dat ze jonge meiden zijn krijgen Zweedse gamers al dit soort ellende over zich heen," vertelt Michels. "Met het afdrukken van dit woordenboek hopen ze een spiegel voor te houden: deze woorden zou je in het echt ook niet tegen een vrouw zeggen. Waarom denk je dat het wel normaal is om dat te doen als je achter een scherm zit?" Het woordenboek telt 58 pagina's. Uit het woordenboek blijkt dat er tegen vrouwen anders wordt gescholden dan mannen. Michels: "Een man wordt een klootzak genoemd maar bij vrouwen gaat het al snel over hun seksualiteit. Echt intimidatie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slechte verliezers

Dat vrouwen steeds meer hun plek innemen in de wereld van de professionele gaming valt niet bij iedereen goed. Mannen die van vrouwen verliezen, erkennen dat vaak niet. Ook op sociale media of tijdens livestreams van de vrouwelijke gamers is het commentaar niet mals. Met het woordenboek willen de vrouwen de gamingwereld aan het denken zetten. "Zelfs de koninklijke vakbond in Zweden voor de e-sport steunt het woordenboek. Daarmee is het niet alleen een steunbetuiging aan de vrouwelijke gamers, maar een oproep aan alle e-sporters," zegt de correspondent.

Wie betaalt voor het klimaat & Argentinië op scherp bij inauguratie - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie