Cultuur & Media
KRO-NCRV

Van gigolo’s winnen tot Michelle Obama op de cover: maandblad LINDA. bestaat 20 jaar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van gigolo’s winnen tot Michelle Obama op de cover: maandblad LINDA. bestaat 20 jaar

LINDA. magazine bestaat twintig jaar. Door zichzelf steeds opnieuw uit te vinden blijft het blad populair en is LINDA. een van de sterkste mediamerken van Nederland. Met hoofdredacteur Karin Swerink blikt Spraakmakers terug op de bijzondere edities en de moeilijke momenten.

Video niet beschikbaar

Michelle Obama

"Ik ben trots op het thema sex shaming met Patricia Paay", zeg Swerink die het tijdschrift sinds 2019 leidt. "En het nummer over kanker. Dat nummer verkocht minder goed, maar daar moeten we het toch over hebben." Ook was LINDA. het enige medium dat Michelle Obama mocht interviewen toen ze in Nederland was. "Dat we dat óóit voor elkaar hebben gekregen."

Jeroen Rietbergen

In twintig jaar tijd kreeg het blad óók kritiek. Zo was er veel ophef over een nummer waar je een afspraak met een gigolo kon winnen. Of zou een nummer tegen preutsheid (TITS 'R' US) niet inclusief genoeg zijn.

Ook over Linda de Mol zelf is veel te doen geweest door haar relatie met Jeroen Rietbergen van The Voice of Holland. Dat raakte ook de verkoopcijfers. "We hebben daar wel last van gehad", zegt Swerink.

Inhoudelijk hebben ze toen juist aandacht besteed aan het onderwerp grensoverschrijdend gedrag. "Het treft niet alleen personen, maar het treft de hele maatschappij", zegt Swerink. Rond die tijd stond ook een nummer over echtscheidingen gepland voor het magazine. "Dat was wel even ongelukkig. Het ging over happy met je ex en Linda zou ook met haar ex op de cover staan. Maar toen was er inmiddels net een nieuwe ex. Dat was verwarrend", aldus de hoofdredacteur.

'Tijd voor verzachting'

Volgens Swerink wil LINDA. female support versterken. "Wij vrouwen vallen elkaar enorm hard af", aldus de hoofdredacteur. "Als een vrouw een foto van zichzelf op Instagram zet, krijgt ze gelijk kritiek: met make-up, zonder make up, te veel botox. Waarom mag een vrouw niet gewoon zichzelf laten zien?"

Volgens Swerink is de tijd rijp voor meer verzachting, harmonie en empathie. Dat is ook waar LINDA. in de toekomst nog meer voor gaat staan. "We willen minder oordelen en meer open staan. Vergroot je wereld, maar maakt de afstand onderling kleiner."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie