Cultuur & Media

'Verhalen zijn belangrijker dan de waarheid'

foto: Robyn Budlender / Myrthe Burgerfoto: Robyn Budlender / Myrthe Burger
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verhalen zijn belangrijker dan de waarheid'

[Human] In een nieuwe serie van Brainwash Zomerradio van Human interviewt presentator Floortje Smit denkers aan de hand van muziek. Welke nummers zijn vormend geweest voor hun identiteit en denken? Deze keer schrijver en theatermaker Nhung Dam over het belang van verhalen.

"Er wordt een te groot belang toegekend aan de waarheid. De waarheid of de realiteit is helemaal niet zo interessant. Het zijn verhalen waar we van leven. Voordat de eerste man op de maan liep, schreven romanschrijvers er al over. De mogelijkheden van verbeeldingskracht zijn eindeloos. Dat zie je vooral in landen waar vrije kunst niet wordt toegelaten, waar geen poëzie of literatuur is, zoals in communistische landen waar alleen staatskunst is toegestaan. Het leven wordt gortdroog, saai, fantasieloos."

In deze Brainwash Talk laat Nhung Dam zien wat de waarde van kunst is.

"Kunst wordt momenteel vaak beschouwd als een luxe. Er woedt een heftige discussie over het belang van kunst en verhalen. Waar het mij bij kunst om gaat, is dat het daar begint: wat voor leven je wilt hebben, waar je naartoe wilt en dat je je kan inbeelden wat voor leven een ander heeft. Dat is het begin van plannen maken en van dromen."

"Als je twee zussen vraagt naar hoe ze zijn opgegroeid, zul je zien dat ze twee totaal verschillende verhalen vertellen. Blijkbaar heeft ieder van hen een eigen reconstructie gemaakt van de opvoeding, waarbij de een over een totaal andere moeder spreekt dan de ander, terwijl het toch over dezelfde moeder gaat. Ik weet daarom niet zo goed wat waarheid is, want we maken allemaal onze eigen waarheid."

"De kracht van verhalen is groot. We kunnen niet zonder verhalen, en we denken hoofdzakelijk in verhalen. Als we nieuwe informatie tot ons krijgen in de vorm van een verhaal, in plaats van een droog overzicht van de belangrijkste punten, is de kans veel groter dat we het niet meer zullen vergeten. Het vermogen je de ervaringen van anderen in te beelden is een eerste grondbeginsel voor tolerantie. Verhalen hebben de kracht om anderen te doen ervaren wat je zelf hebt meegemaakt. Zo kunnen we dichterbij elkaar komen."

De muziek die Nhung Dam selecteerde voor Brainwash Zomerradio:

{iframe "https://open.spotify.com/embed/user/11100604920/playlist/0MAlgqyHFePZ7GsOUf3iPu" height="600" }
Nhung Dam is theatermaker en schrijver. Eerder dit jaar verscheen haar debuutroman Duizend Vaders. Ook maakte ze voorstellingen Zonsopgang/Zonsondergang en Ha ha happiness voor het theaterfestival Oerol (2014 en 2017) en speelde ze in diverse televisieseries waaronder KLEM en wekelijks in Villa Achterwerk: Van Hier tot Tokyo.

Meer filosofische overdenkingen bij de actualiteit?
Ga naar Brainwash, het dagelijks platform voor verrassende ideeën van Human en The School of Life. Brainwash Radio is er elke laatste maandag van de maand op NPO Radio 1. Brainwash Zomerradio is er de laatste week van juli en de eerste week van augustus, elke werkdag om 00:00 uur.
Ster advertentie
Ster advertentie