Cultuur & Media
KRO-NCRV

Meer schermtijd dan ooit: 'Maar je wil als ouder soms ook even koken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer schermtijd dan ooit: 'Maar je wil als ouder soms ook even koken'

Hoewel veel ouders weten dat het niet goed is, is de schermtijd van kinderen wéér toegenomen. "Je wil soms ook even koken of uitrusten", zegt een moeder met twee jonge kinderen bij Spraakmakers. In Stand.nl een gesprek met ouders én experts.

Video niet beschikbaar

100 minuten per dag

Gemiddeld kijken kinderen in Nederland 100 minuten per dag, dat is een toename van zeven minuten ten opzichte van vorig jaar, zegt het Netwerk Mediawijsheid. Daarbij begint het mediagebruik al op zeer jonge leeftijd. "Ik geef mijn baby van vijf maanden natuurlijk geen schermpje", zegt een luisteraar, "maar ik zie haar kleine hoofdje soms al naar het scherm draaien als haar zusje kijkt."

Volgens Peter Nikken, docent en onderzoeker aan de hogeschool Windesheim, is schermtijd op jonge leeftijd een voorspeller voor (meer) schermtijd op latere leeftijd. "Hoe jonger je begint, hoe langer je dat blijft volhouden."

Quote

Hoe jonger je begint, hoe langer je dat blijft volhouden

Negatieve effecten

Kinderen die er gevoelig voor zijn, zullen er ook negatieve effecten van ondervinden. "Zelfregulatie is een belangrijke opgave voor kinderen op deze leeftijd." Dat leer je van spelen en spelletjes spelen en niet van een scherm, zegt Nikken.

Toch is hij er geen voorstander van om de schermtijd helemaal in te perken. "Maar zorg er in ieder geval voor dat ze de goede media gebruiken. Filmpjes die passen bij de leeftijd en waar ze wat van kunnen leren."

Ouders

Volgens orthopedagoog en kinderpsycholoog Daniëlle Goedhart hoort mediagebruik ook een beetje bij deze tijd, maar moeten kinderen ermee om leren gaan. En die verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. "Wat vinden zij een verantwoordelijke richtlijn om hun kind aan bloot te stellen?"

Ook kunnen ouders zelf het goede voorbeeld geven. "Veel ouders zitten zelf ook veel op sociale media en op hun telefoon." Volgens haar is het daarnaast belangrijk om duidelijke regels te hebben over schermgebruik.

Tips

Daarnaast kun je met verschillende apps profielen en leeftijdsbeperkingen instellen, zegt Goedhart. Ook kun je bepalen welke games je kind speelt en hoe lang. "Je hebt tegenwoordig onwijs handige apps, waarbij de iPad automatisch wordt afgesloten op bepaalde momenten. Eerst zullen kinderen hier misschien boos om zijn, maar als je het even volhoudt pluk je er later de vruchten van."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie