Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Staatssecretaris Uslu heeft meldpunt Mores in gevaar gebracht'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Staatssecretaris Uslu heeft meldpunt Mores in gevaar gebracht'

Het bestuur van Stichting Mores stapt op. Het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag binnen de media zegt dat het imago is aangetast nadat de stichting zelf onderwerp van de discussie is geworden. "Het is gewoon treurig", zegt Talpa-directeur Paul Römer in het Mediaforum van Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens Römer is het staatssecretaris Uslu (Cultuur & Media) die een bijdrage heeft geleverd aan het vertrek van het Mores bestuur. "Uslu heeft aan Mariëtte Hamer gevraag om Mores te onderzoeken. Daarmee heeft ze twijfel gezaaid over de integriteit van de stichting. En dat slaat helemaal nergens op."

Janke Dekker

De aanleiding voor het vertrek is de rel rond Studio Sport-presentator Tom Egbers. Zijn vrouw, Janke Dekker, was voorzitter van Mores. Dekker trad een paar dagen na de onthullingen over vermeend grensoverschrijdend gedrag van Egbers af. De rest van het bestuur neemt nu dezelfde beslissing.

"Dat Janke Dekker een probleem had, dat is helder", vervolgt Römer. "Maar dat staat los van de stichting zelf en het bestuur." Römer zegt juist daarom de beslissing van de Uslu niet te begrijpen. "Als je als staatssecretaris zo’n stichting openbaar ter discussie stelt, dan moet je hele sterke aanwijzingen hebben dat daar iets mis is. Volgens mij is dat toch niet het geval." De Talpa-directeur zegt dat Uslu hiermee Mores in gevaar heeft gebracht.

'Perfecte storm'

Hoofdredacteur van Omroep Brabant, Renzo Veenstra, is het niet eens met de beweringen van Römer. "Dit heeft niets met een staatssecretaris te maken", aldus Veenstra. "Ze zijn in een perfecte storm terecht gekomen. Daar gaat uiteindelijk een heel bestuur aan ten onder." Volgens Veenstra is dit de enige manier om als Mores geloofwaardig door te gaan.

Ondanks dat het bestuur van Mores is opgestapt, blijft de stichting wel gewoon in bedrijf. Mensen kunnen nog steeds bij Mores aankloppen met meldingen over grensoverschrijdend gedrag binnen de media.

foto: ANP

Staatssecretaris voor Cultuur & Media, Gunay Uslu

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie