Binnenland
KRO-NCRV

Verstoord treinverkeer: 'Dit is slecht voor het imago van de das'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verstoord treinverkeer: 'Dit is slecht voor het imago van de das'

Tot volgende week geen treinen tussen Den Bosch en Eindhoven en ook in Friesland ligt op een traject het treinverkeer stil. Oorzaak? Dassen. "Dit is slechte publiciteit voor de dassen", zegt Jaap Dirkmaat van de vereniging Das&Boom.

Video niet beschikbaar

En terwijl het treinverkeer ernstig verstoord is, bediscussiëren wij bij Spraakmakers of dit probleem voorkomen had kunnen worden. Volgens Jaap Dirkmaat (Das&Boom) wél. "De locaties zijn al jaren bekend." Ondanks de beschermde status van het beestje, is ingrijpen in dit soort situaties volgens hem wel mogelijk.

Vier jaar geleden heeft de stichting al een brief naar de Waterschappen, spoorweg- en wegbeheerders gestuurd met een waarschuwing voor de toegenomen populatie dassen en hun voorkeur voor spoor-, rivier- en wegdijken. De Waterschappen hebben volgens hem toen een generieke vergunning aangevraagd. "Zodra beestjes ook maar een klauw in de dijk zetten, mogen ze niet worden verstoord." Waarom ProRail en Rijkswaterstaat zo'n generieke vergunning niet hebben weet hij niet.

Dijken en bevers

Bij de Waterschappen hebben ze last van een ander graafgraag beestje: de bever. Zij hebben wel bevoegdheid om meteen in te grijpen als het beschermde dier schade dreigt te maken aan de dijken. "Op het moment dat er bij een hoogwatersituatie graverij is, dan gaan we daar direct mee aan de slag", zegt Dolf Moerkens van de Unie van Waterschappen. "Dat een trein ontspoort is ook erg, maar je wilt niet dat een gebied overstroomt. Dat is toch van een andere orde van grootte."

Ook spoorwegbeheerder ProRail wijst naar het Rijk en de provincies als het gaat om deze vergunningen om snel in te grijpen. "Wij willen ook een generieke regeling, maar wij hebben die nog niet. Geef ons de ruimte en mogelijkheid om sneller iets te doen", zegt woordvoerder Aldert Baas.

Quote

Als we ze al levend boven de grond krijgen, dan zullen de moeders ze niet meer accepteren

Jaap Dirkmaat

Zuigelingen

Volgens ProRail zijn de problemen niet meteen verholpen, maar naast de treinreizigers is ook de beschermde das slachtoffer. "Nu is er plotseling haast en moeten ze op stel en sprong weg in het meest ongunstige seizoen." De dassen hebben net gebaard en de jongen zijn nog zuigelingen. "Als we ze al levend boven de grond krijgen, dan zullen de moeders ze niet meer accepteren."

Volgens Dirkmaat kunnen de beestjes worden opgevangen en handmatig groot worden gebracht, maar verdient dit geen schoonheidsprijs. Daarnaast maakt hij zich zorgen om de status van het beestje. "Dit is slecht voor het imago van de das."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie