'Leuk' had vroeger een hele andere betekenis
- Nieuws
- 'Leuk' had vroeger een hele andere betekenis
'Leuk' was vroeger niet het positieve stopwoord zoals we het nu kennen. "Het had eigenlijk best een negatieve betekenis", vertelt taalwetenschapper Vivien Waszink in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
"'Leuk' wordt ongeveer sinds 1800 gebruikt", vertelt Waszink in De Nieuws BV. De taalwetenschapper deed onderzoek naar het voor velen favoriete stopwoord en kwam erachter dat 'leuk' voor het eerst voornamelijk gebruikt werd voor vloeistoffen. "Als werd gezegd, 'was de wond met leuk water', dan betekende 'leuk' eigenlijk 'lauw'."
Een 'lauw persoon'
Later ging dat ook over op personen. Als iemand een 'lauw persoon' was, was hij onverschillig en kil. Later kwam daar verandering in. 100 jaar geleden werd leuk een positiever woord. "Wat wel grappig is, is dat leuk nooit echt leuk is geworden. Het is altijd een beetje oppervlakkig gebleven. Je zegt niet, het is leuk dat ik een kind heb", zegt Waszink.
Waszink doet ook onderzoek naar nieuwe woorden. De coronacrisis was daar een uitgelezen tijd voor. "We leven in een tijd waarin we ons voor veel moeten schamen. En met corona kwam al snel de 'hoestschaamte', de 'niesschaamte', de 'hamsterschaamte'. En daar is nu weer een nieuwe bij gekomen: 'alleenschaamte'."
"Een journaliste van NRC schreef dat nu er weer wat meer mag, schaam ik me er eigenlijk voor als ik alleen naar een restaurant ga of naar de film. Omdat ik dan echt het idee heb dat ik zorg voor meer overlast. Ik bezet dan in m'n eentje een tafel. Terwijl ik daarvoor heel graag dingen alleen deed." Waszink verzamelt dit soort nieuwe woorden voor de woordenboeken die ze maakt.
Taalnazi vs taalhippie
Veel mensen denken dat je met een taalwetenschapper in de buurt heel erg op je taal moet letten, maar niets is minder waar. "Ik ben juist een 'taalhippie', zo wordt dat dan genoemd. Ik merk dat het bij het vak Nederlands vaak gaat over kun jij wel goed spellen of als je een fout maakt dat je er dan meteen bovenop zit." Maar dat doet Waszink niet: "Iedereen maakt fouten en vaak zijn fouten juist interessant"