Cultuur & Media
BNNVARA

Willemijn Veenhoven en Corine Koole op zoek naar de essentie van liefde

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Willemijn Veenhoven en Corine Koole op zoek naar de essentie van liefde

Vanaf vandaag presenteren Willemijn Veenhoven en Volkskrant-journaliste Corine Koole samen de nieuwe rubriek en podcast Op de Liefde in De Nieuws BV. Samen met bijzondere gasten gaan ze op zoek naar de essentie van de liefde en bespreken ze de mooie maar ook de pijnlijke en rauwe kant ervan. De eerste gast is Oud-minister Hedy D'Ancona.

Hoe vinden jullie het om dit samen te gaan doen?

Willemijn: Ik vind het heel leuk. Corine doet dit werk – mensen interviewen over de liefde - al meer dan 15 jaar. Ze heeft al meer dan 1000 interviews over de liefde gedaan: ze is een vat vol kennis van liefde. Ik weet dat ze zichzelf geen kenner vindt, maar ik denk dat niemand in Nederland meer verhalen over de liefde heeft gehoord dan Corine. Dat vind ik intrigerend en benijdenswaardig. Er worden mensen voor minder expert genoemd. Voor een talkshow op tv ben je gelijk de Cuba-kenner als je twee keer op Cuba bent geweest.

Corine: Vroeger schreef ik de rubriek Van twee kanten waarin ik ’s avonds door heel het land echtparen interviewde. Op de terugweg luisterde ik dan altijd naar de radio, naar Willemijn. Toen dacht ik "wat een leuke vrouw! Ik zou echt verliefd op haar kunnen worden". Later vroeg ze mij een keer als gast in een nachtuitzending op NPO Radio 1 want ze las mijn rubriek altijd. We hebben toen gezegd dat we ooit wel eens een liefdesprogramma zouden willen maken. En dat gaan we nu dus ook echt doen.

Quote

Wat maakt de liefde zo essentieel? Wat is dat dan, dat net zo belangrijk is als eten en drinken?

Corine Koole

Jullie gaan praten over de essentie van de liefde, wat is dat voor jullie?

Willemijn (lachend): Al sla je me dood. Gewoon dat je niet zo alleen bent denk ik.

Corine: Het elkaar in grote mate vrij stimuleren in de dingen die je wil doen en die je gelukkig maken. Doen waar je zelf van houdt, elkaar niet beknotten. Niet elkaar willen veranderen. En vooral ook elkaar de vrijheid geven.

Welke kant van de liefde intrigeert je het meest?

Corine: Dat je ondanks de pijn, wat een groot bestanddeel is van elke liefde, toch steeds maar weer doorgaat. Wat maakt de liefde zo essentieel? Wat is dat dan, dat net zo belangrijk is als eten en drinken?

Quote

Hoe vind je geluk in deze wereld met één liefde, meerdere liefdes of geen geliefde?

Willemijn Veenhoven

Willemijn: Hoe vind je geluk in deze wereld met één liefde, meerdere liefdes of geen geliefde? Wat ik erg interessant vind is de mogelijkheid of onmogelijkheid om één liefde te hebben. Mijn ouders zijn al meer dan 50 jaar bij elkaar maar in mijn generatie is dat heel anders. Hoe verhoudt zich de liefde zoals mijn ouders het hebben tot nu met mijn tijd waarin mensen meerdere liefdes hebben en soms ook geen liefde. Dat contrast vind ik intrigerend. En hoe je daar een weg in vindt, want tegenwoordig ligt het wat ingewikkelder. Is niet per se erg, maar het is op het gebied van de liefde wel een moeilijke tijd.

Waar kijk je naar uit bij de serie, ben je het meest benieuwd naar?

Willemijn: De sleutel tot de essentie van liefde. Ik hoop uit deze serie te halen wat dat is. Tegelijkertijd weet ik dat dat onzin is om te denken want er bestaat niet één essentie of recept. Maar naar elk gesprek ben ik nieuwsgierig en van elk gesprek hoop ik dat ik er iets van leer, dat ik denk "misschien heb ik daar iets aan."

Corine: Wat ik het leukst zou vinden is als er in de gesprekken de gelaagdheid van de mens naar voren komt. Ik ga er altijd vanuit als je met mensen spreekt dat er nuances zijn, mensen zijn altijd meerdere 'iemanden'. Het zou leuk zijn om iets van die gelaagdheid op radio naar voren te krijgen, dat het niet een ééndimensionaal geheel is.

{podcast audio="55901" caption="#0 Introductie" }

Vanaf 24 augustus zijn Willemijn en Corine in Op de Liefde elke vrijdag te horen tussen 13.00 en 13.30 uur op NPO Radio 1, het gesprek is ook te vinden in jouw podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie