Cultuur & Media
NOS

Moet Leonardo DiCaprio straks zijn eigen boterham smeren op de set?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet Leonardo DiCaprio straks zijn eigen boterham smeren op de set?

Hollywood kan weer aan de slag met een corona-proof filmprotocol. Sinds vrijdag mogen films officieel de set weer op. Maar hoe film je zo veilig mogelijk? Filmjournalist Floortje Smit vertelt in Met het Oog op Morgen hoe het werk er de komende tijd uit gaat zien.

Hollywood hervat draaidagen met speciaal coronaprotocol

Hoewel er wel wat films gemaakt zijn in coronatijd, zoals Op Gepaste Afstand, lag het meeste filmwerk de afgelopen maanden stil. Maar de filmindustrie heeft een protocol opgesteld waarmee het werk weer veilig hervat kan worden.

“Acteurs worden bijvoorbeeld drie keer per week getest. En er staan plastic schermen tussen ze die dan weggehaald worden vlak voor de camera aan gaat,” zegt Smit in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. “Verder zullen we ook zien dat er veel in de montage zal worden opgelost. Dat je nabijheid suggereert die er niet is.”

Onmogelijk?

Toch zal niet alles meer kunnen. Zo worden intieme scènes nog lastiger. “Sinds MeToo zijn er al meer regels en hebben veel films intimiteitscoaches. Maar nu wordt het wel erg moeilijk.” Acteurs moeten namelijk zo min mogelijk fysiek contact hebben.

Ook grote, epische veldslagen zullen voorlopig niet in beeld komen. “Daar heb je toch al gauw minstens twintig figuranten voor nodig. En dat zijn er wat veel.” Toch vinden sommige regisseur creatieve oplossingen. “Zo is er nu een film waarbij de acteur in een computersimulatie is gefilmd.” Maar helemaal in het echt, dat kan dus niet.

In het filmprotocol staan meerdere mogelijkheden om contact te beperken. “Zo zou er geen catering aanwezig moeten zijn.” Maar hoe zit het dan met de grote sterren? “Ik kan me niet voorstellen dat ze Leonardo DiCaprio zijn eigen boterhammetjes zouden laten smeren, maar officieel is dat wel de afspraak.”

Animatie

Toch is er een genre waar in volle sterkte doorgegaan wordt. De animatiefilm kan namelijk volledig op afstand worden gemaakt. “Zelfs de finale van The Blacklist hebben ze daarom half geanimeerd.” Ook bij Disney laten ze zich niet tegenhouden. “Frozen kwam vrij snel met een kort filmpje. Het kan heel goed dat we dat meer gaan zien.”

Hollywood hervat draaidagen met speciaal coronaprotocol

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie