Cultuur & Media
NTR

Joke Bruijs na 55 jaar hard werken: 'Heerlijk om niet meer op dat podium te hoeven staan'

foto: Joke Bruijs
  1. Nieuwschevron right
  2. Joke Bruijs na 55 jaar hard werken: 'Heerlijk om niet meer op dat podium te hoeven staan'

Actrice en zangeres Joke Bruijs speelt de hoofdrol in de nieuwe Rotterdamse romantische comedy Casa Coco samen met haar ex-man Gerard Cox, met wie ze jarenlang samenwerkte in vele tv-series. In oktober maakte Bruijs bekend dat ze op 70-jarige leeftijd stopt met zingen en acteren. "Ik vind 55 jaar zingen ook wel welletjes", vertelt de actrice in Kunststof.

Joke Bruijs, actrice en zangeres - Kunststof

Al sinds hun scheiding zijn Joke Bruijs en Gerard Cox samen in uiteenlopende producties te zien. Ze speelden 16 jaar samen in het succesvolle Toen was geluk nog heel gewoon, de langst lopende comedy serie in de Nederlandse tv-geschiedenis. Ook speelden ze samen in diverse toneelstukken. En nu als slotstuk deze film.

Chemie met Gerard Cox

"Ja, we spelen al veel langer samen dan dat we ooit bij elkaar zijn geweest", vertelt Joke Bruijs. "We zijn altijd goede vrienden gebleven. Ik was zo verliefd op hem. Hij was mijn held vroeger, ik keek tegen hem op. Dat hij eveneens Rotterdammer was en Feijenoord fan, speelde ook wel een rol."

"Na 12 jaar huwelijk was de koek op, dat vonden we allebei. Iedereen die ons samen ziet, vindt dat onze chemie van het doek afspat. Zelf zijn we ons daar niet van bewust. Wij doen maar wat."

Spartaanse opvoeding

Al op haar 13e deed Joke auditie als zangeres en vanaf haar 15e heeft ze gewerkt, om te beginnen bij het VARA Dansorkest. Haar school heeft ze nooit afgemaakt. Ze kwam uit een arm Rotterdams gezin met vier kinderen.

"Ik werd heel Spartaans opgevoed. Mijn moeder was nog wel supporting, maar mijn vader was heel ouderwets. De meid, dat was ik, moest maar door mijn moeder worden opgevoed en de drie jongens door hem. Hij overleed toen ik 18 jaar was. Toen was ik in een klap volwassen."

'Ik vind 55 jaar zingen ook wel welletjes'

Nu, na 55 jaar hard werken, maakt ze bekend te stoppen en van haar welverdiende rust te gaan genieten. Heeft Joke dan nu met deze film Casa Coco echt voor het laatst de rode loper betreden?

Joke: "Ik heb gezegd dat ik het wat rustiger aan ga doen. Geen grote theatertournees meer, niet in 1,5 uur mijn krent uitdrukken en van hot naar her rijden, daar heb ik geen zin meer in. Maar als ze me morgen vragen voor een leuke rol, dan doe ik dat met liefde."

Het zingen, haar grootste liefde, heeft ze wel opgegeven: "Sinds corona heb ik mijn stem een beetje verwaarloosd. Ik had moeten oefenen. Ik vind 55 jaar zingen ook wel welletjes. En ik vind dat ik het niet meer goed kan. Ik mis het helemaal niet. Ik ga nog wel op tournee hoor, maar dan gezellig als partner van mijn man die jazzmuzikant is. Heerlijk om niet meer op dat podium te hoeven staan."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie