Naar homepage
Cultuur & Media

Mensen willen hun eigen geloof, in hun eigen taal en traditie belijden en vieren

foto: Het Kwaku Summer Festivalfoto: Het Kwaku Summer Festival
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensen willen hun eigen geloof, in hun eigen taal en traditie belijden en vieren

Van 13 juli tot en met 4 augustus wordt het Kwaku Summer festival in de Bijlmer in Amsterdam gehouden. Het festival is een viering van culturele diversiteit en identiteit, met als belangrijke peiler een brede maatschappelijke participatie. Kwesties sprak op het festival over de populariteit van internationale kerken.

{podcast audio="112599" caption="Uitzending van 14 juli 2019" }

Toename internationale kerken

Amsterdam Zuid-Oost heeft zo’n 150 internationale kerken. Inmiddels neemt de zichtbaarheid en hoorbaarheid van migrantenkerken en internationale kerken toe. Anmar Hayali, coördinator van SKIN (Samen Kerk in Nederland), legt uit waarom internationale kerken zo populair zijn. Volgens hem zijn de kerken laagdrempeliger. "Mensen willen hun eigen geloof, in hun eigen taal en traditie belijden en vieren. En als dat niet bestaat gaan zij zo’n gemeenschap oprichten."

De Nederlandse kerken verliezen dagelijks zo’n 250 leden. Hiernaast groeien migrantenkerken fors. Christenen van over de hele wereld komen in Nederland samen in huiskamers, buurthuizen en verbouwde gymzalen. Nederland heeft ten minste evenveel christenmigranten als moslims: tussen de 800.000 en 1,2 miljoen mensen.

Quote

Veel mensen zeggen, hoelang blijven wij migrant?

Anmar Hayali

Bijna de helft van de christenen in Amsterdam komt oorspronkelijk niet uit Nederland. Grootstedelijke kerken houden hun diensten niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels en in het Spaans. Dit doen zij om het internationale publiek tegemoet te komen.

Volgens Anmar Hayali ligt de term migrantkerken gevoelig. "Veel mensen zeggen, hoelang blijven wij migrant?"

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie