Cultuur & Media
KRO-NCRV

Het coronajaar in film: vier kijktips van de kenners

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Het coronajaar in film: vier kijktips van de kenners

Het is een goede week voor filmliefhebbers: het Internationaal Film Festival van Rotterdam (IFFR) start en de bioscopen gaan weer open na een lange lockdown. Daarom vroegen wij filmjournalist René Mioch en Marjan van der Haar van het IFFR naar films die voor hen het gevoel van het afgelopen coronajaar weergeven.

Locked Down

De ultieme coronafilm kwam begin dit jaar uit, vertelt René Mioch. De film Locked Down van Anne Hathaway gaat over twee mensen die uit elkaar gaan, maar door de lockdown gedwongen worden samen te blijven wonen.

"Het is een sociaal drama en er zitten veel elementen in van dingen die in de coronacrisis spelen: eenzaamheid of veel mensen op één plek dicht op elkaar."

Locked Down is onder meer te zien bij Pathé Thuis.

Mi Chiamo Francesco Totti

Marjan van der Haar is bestuursvoorzitter bij het IFFR en vindt dat de Italiaanse film Mi Chiamo Francesco Totti precies de emotie verfilmt van zaken waar we allemaal zo lang naar verlangd hebben: volle stadions en samen beleven.

De documentaire gaat over het afscheid van de Italiaanse stervoetballer Francesco Totti die aan het einde van zijn loopbaan niet meer opgesteld wordt door de coach. Als hij dan uiteindelijk toch mag meespelen, scoort hij. “Je voelt in alles die emotie”, zegt Van der Haar.

Totti neemt afscheid met een weergaloze speech in een vol stadion. “Je ziet de tranen bij de fans en ik heb zelf ook gehuild.”

Mi Chiamo Francesco Totti is vanaf 6 juni te zien bij het IFFR.

Sweetie

Van der Haar koos ook een klassieker uit 1989, Sweetie. De film gaat over een familie met twee zussen, Kay en Sweetie. Sweetie terroriseert met haar gedrag het gezin, waardoor Kay helemaal ondersneeuwt. De vader is dol op Sweetie, ook al is ze egocentrisch en geestesziek en dit leidt tot enorme spanningen in het gezin met dramatische gevolgen.

"Het gaat over de enorme druk die op een gezin kan staan", zegt Van der Haar. "Ook nu, met corona zijn we op elkaar aangewezen, zitten we op elkaars lip en dat geeft spanning."

Sweetie wordt vanaf 6 juni vertoond tijdens het IFFR.

Wag the Dog

Een film die niet zozeer het coronagevoel vertegenwoordigend, maar wél kenmerkend is voor dit politieke jaar, is volgens Mioch de klassieker Wag the Dog uit 1997. "Een Amerikaanse president die probeert te voorkomen dat een buitenechtelijke affaire naar buiten komt door een oorlog met Albanië te verzinnen."

Volgens Mioch past de film met hoofdrollen voor Dustin Hoffman en Robert De Niro, perfect in deze tijd, waarin we afscheid namen van Trump en de toeslagenaffaire in de Nederlandse politiek speelde. "De film gaat echt over de politiek als toneelspel."

Wag the dog is te zien op Amazon Prime.

René Mioch en Marjan van der Haar over het Internationaal Film Festival Rotterdam

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie