Naar homepage
Cultuur & Media

Deze 3 films moet je zien op het Nederlands Film Festival
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze 3 films moet je zien op het Nederlands Film Festival

Het Nederlands Filmfestival (NFF) is van start. Niet alleen in Utrecht, maar vanwege het coronavirus verspreid over honderd bioscopen in zeventig steden én bij mensen thuis. NFF-directeur Doreen Boonekamp tipt in Spraakmakers drie films die je niet wil missen.

1. Buladó

Regisseur: Eché Janga

Buladó, een film in het Papiaments, opende het 40ste Nederlandse Filmfestival. "Je wil altijd verrassen en met iets bijzonders openen, Buladó is echt zo'n film", vertelt Boonekamp. "De film combineert rauwe realiteit en mystiek op een sprankelende manier. Het gaat over het 11-jarige meisje Kenza (Tiara Richards) die samen met haar vader en opa op een autosloperij woont in de binnenlanden van Curaçao. Haar vader is een rationele politieagent, haar opa is meer spiritueel - tussen die twee uitersten moet ze haar eigen weg vinden. De film raakt aan universele thema's als identiteit, rouwverwerking en afscheid."

{youtube url="https://youtu.be/kraGdnGFvZQ" start="false"}

2. De Dick Maas Methode

Regisseur: Jeffrey De Vore

Dick Maas is de man achter Flodder, Amsterdamned en De Lift. Deze documentaire zoomt in op zijn werkwijze en stijl: flitsende stunts, special effects en lekker ordinair. Maar leer je Maas zelf ook beter kennen in deze docu? "Ja en nee, zoals ook bij Maas past", zegt Boonekamp. "De documentaire is een trip down memory lane. Het sluit goed aan bij 40 jaar NFF omdat het ook laat zien hoe de Nederlandse film zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Je voelt de onbevangenheid van hoe films gemaakt werden, en ook de problemen die in de jaren erna volgen."

{youtube url="https://youtu.be/ad7sgdV_kRE" start="false"}

3. De Vogelwachter

Regisseur: Threes Anna

Freek de Jonge speelt een vogelwachter die op een klein eilandje voor de Engelse kust de vogelstand bijhoudt. "Tot het moment aanbreekt dat zijn post overbodig wordt gemaakt. Maar hij is ongelofelijk gelukkig daar in z'n eentje en wil vasthouden aan het leven dat hij daar heeft. De film geeft terloopse kritiek op de wegwerpmaatschappij: zijn huis is gebouwd van aangespoeld plastic. Tegelijkertijd wordt de vrijheid die hij in z'n eentje ervaart verstrekt door alle natuurelementen. Het geluid van de vogels, de zee, de wind. Een prachtige film."

{youtube url="https://youtu.be/Nnu2vwDAG40" start="false"}

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie