Cultuur & Media

'Kan Sven Kockelmann niet een keer zijn mond houden?' – Reacties van luisteraars

KRO-NCRV
foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kan Sven Kockelmann niet een keer zijn mond houden?' – Reacties van luisteraars

De meeste kritiek op NPO Radio 1 gaat over presentator Sven Kockelmann. Meer specifiek: er zijn nogal wat luisteraars die moeite hebben met manier waarop hij zijn gasten ondervraagt. Zou hij misschien wat vaker zijn mond moeten houden? Of een keer een vraag moeten inslikken? Presentator Laura Kors vroeg het hem zelf in App Radio.

"Kan hij niet eens een keer zijn mond houden?" "Waarom laat hij zijn gast niet uitpraten?" en "Hij hoort zichzelf zeker heel erg graag praten…" Zomaar een greep uit de reacties die binnenkomen in de NPO Radio 1-app.

'Ik zit daar niet voor mijn eigen gelijk'

Kockelmann is niet echt verrast door al deze kritiek: "Die kritiek is er altijd wel geweest. Die hoort ook een beetje bij mijn manier van interviewen. Ik doe het anders dan veel andere collega’s en daar hou je van of je houdt daar niet van. Ik doe het heel bewust. Er is een inhoudelijk reden om het zo te doen. Die luisteraars en kijkers die zich ergeren, die moeten zich wel één ding goed bedenken: dat ik daar niet zit voor mijn eigen gelijk. Dat ik altijd de advocaat van de duivel ben en dat ik mij echt heel erg goed heb voorbereid, waardoor ik echt zoveel mogelijk kan checken of het klopt wat die mensen zeggen."

Dicht er bovenop

Nou vooruit, soms zit hij er wel een beetje erg dicht bovenop: "Soms wel, maar over het algemeen vinden gasten het ook heel erg leuk. De meeste mensen die ik in het programma 1 op 1 interview, zijn na afloop hartstikke blij."

'Eindelijk eens de diepte in'

Volgens Kockelmann zeggen zijn gasten heel vaak: "Hè, hè, het gaat eindelijk eens een keer een beetje de diepte in." Maar vindt hij dan dat zijn collega’s niet de diepte in gaan? Diplomatiek weet Kockelmann het inkoppertje van presentator Kors te ontwijken: "Iedereen doet het op zijn eigen manier. Ik vind de manier waarop radio- en televisiecollega’s dat in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten doen heel erg prettig en dicht-aan liggen tegen wat ik de kerntaak van de journalistiek vind, namelijk het voorhouden van een spiegel aan de samenleving en het controleren van het gezag.

Nooit saai

Kockelmann zet zijn vragen nooit van tevoren op papier, maar hij heeft ze wel goed in zijn hoofd. En dan slikt hij zo’n vraag ook wel eens in: "Wanneer ik er bovenop spring, dan is dat als mensen geen antwoord geven op de vraag en een afslag nemen naar hun eigen verhaal, in plaats van de vraag beantwoorden."

Blijkbaar is Kockelmann iemand met wie mensen een haat-liefde verhouding hebben? "Het is hopelijk nooit saai."

App Radio wordt uitgezonden in het nachtprogramma De Dagwacht, donderdagochtend tussen 04.00 en 06.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie