Cultuur & Media
VPRO

Koert van Mensvoort: 'We betreden slaapwandelend de toekomst'

foto: Henri Verhoef
  1. Nieuwschevron right
  2. Koert van Mensvoort: 'We betreden slaapwandelend de toekomst'

Kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort was de drijvende kracht achter de heropening van het Evoluon-gebouw in Eindhoven. In de iconische koepel met het uiterlijk van een UFO is sinds kort de geschiedenis te zien van hoe de mens naar de toekomst keek. Belangrijk onderdeel van deze visie is de relatie van de mens met natuur en technologie, die Van Mensvoort besprak bij Nooit Meer Slapen.

Zoektocht naar balans

Van Mensvoort zoekt een manier waarop technologie de natuur en biologie kan bijstaan. "Ik ben op zoek naar een ontluikend liefdesverhaal tussen biologie en technologie." Zo heeft hij zich al vroeg verdiept in het fenomeen kweekvlees, waarbij het de droom is dierenleed te verminderen door stukken vlees te kunnen groeien.

Ook gaf hij een mooi voorbeeld van wortelbruggen in India, waar bewoners de wortels van bomen aan weerszijden van een rivier aan elkaar hebben geknoopt en zo een brug hebben gevormd. "Deze brug groeit en wordt steeds sterker, dat is veel duurzamer dan een betonnen brug die je moet onderhouden omdat 'ie anders weer afbrokkelt en verdwijnt."

Vooruitstrevend

Van Mensvoort kijkt met een open blik naar nieuwe technologie. "Dat is wat de mens menselijk maakt, het telkens bedenken wat de volgende stap kan zijn." Daarmee bezweert hij ook de angst voor nieuwe technieken: "Elke nieuwe technologie wordt met scepsis ontvangen, bij de uitvinding van het boek werd er ook gevreesd dat mensen zich niets meer zouden kunnen herinneren."

"We zijn een nieuw soort mens aan het worden. Die uitvinding waarvan je dacht: 'Heb je die nodig?' Is nu zo erg onderdeel van je identiteit en je leven. Het doet mij beseffen dat wij fundamenteel verbonden zijn met technologie." Die verbintenis is volgens Van Mensvoort een van een wederkerige aard. "Wij zeggen altijd dat de technologie ons dient, maar wij dienen ook de technologie."

Op dit moment zijn wij ons echter niet genoeg bewust van de technologie met ons doet en dat zorgt er volgens Van Mensvoort voor dat de mens slaapwandelend de toekomst betreedt. "We hobbelen maar van gadget naar gadget." Hij wil daarom meer spreken en discussiëren over de toekomst en de technologie die daarbij hoort.

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie