Cultuur & Media

Renate Dorrestein: 'Ik word overladen met bakken vol liefde'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Renate Dorrestein: 'Ik word overladen met bakken vol liefde'

[NTR - AVROTROS] Twee weken geleden maakte Renate Dorrestein in een interview in de Volkskrant bekend dat ze ongeneeslijk ziek is. Ze lijdt aan slokdarmkanker en heeft niet lang meer te leven. Toch verscheen onlangs nog haar twintigste roman; Reddende engel. En wie denkt dat dit haar laatste publicatie is, zou wel eens aangenaam verrast kunnen worden. Dorrestein heeft alweer een nieuw boek in haar hoofd, en wil dat koste wat kost afmaken. In Kunststof een interview met de 63-jarige schrijfster.

Update: Schrijfster Renate Dorrestein (64) overleden

December vorig jaar kreeg Dorrestein te horen dat ze kanker heeft. Totaal onverwacht. Negen maanden lang wist ze het voor zich te houden, maar makkelijk was dat niet. Dankbaar als ze is voor de trouw van haar lezers, vond ze het steeds vervelender om hun verzoeken af te houden. De publicatie van haar nieuwe roman Reddende engel bleek de juiste aanleiding om het nieuws over haar ziekte naar buiten te brengen. “Mijn uitgever zei: ‘Is dit niet het geëigende moment? Want je zult zien dat er straks weer heel veel op je afkomt waartegen je nee zal moeten zeggen.”

Quote

Ik dacht dat ik wat meer tijd zou hebben, maar dat is niet het geval

Renate Dorrestein

Ongelooflijk veel reacties

En zo geschiedde. Ze kozen voor een interview in de Volkskrant, door journaliste Wilma de Rek. Het resulteerde in een prachtig verhaal, over een sterke, daadkrachtige vrouw die vertelt dat ze gaat sterven. Dat het nieuws bij haar lezers insloeg als een bom heeft Dorrestein zelf mogen ervaren. Ze wordt, zoals ze zelf zegt, overladen met ‘bakken vol liefde’: “Ik heb ongelooflijk veel reacties gekregen. Ik ben ondergedompeld in aanhankelijkheid. Heel veel mensen hebben de moeite genomen om te schrijven wat mijn werk voor hen heeft betekend. En dat gaat eigenlijk nog steeds door.”

Ondanks haar ongunstige vooruitzichten, heeft ze alweer plannen voor een nieuw boek. Dat moet en zal er komen, volgens Dorrestein. “Want ik ben er aan begonnen. Ik kan het niet verkroppen dat ik het niet zou kunnen afmaken. Dat zou ik zo erg vinden.” Ze heeft haar redacteur er al vroeg in het stadium bij betrokken. Die moet haar helpen om het boek op tijd af te krijgen. Zeker gezien de laatste prognoses, die onlangs flink naar beneden zijn bijgesteld. “Ik dacht dat ik wat meer tijd zou hebben, maar dat is niet het geval, zo blijkt uit de meest recente uitslagen van de medici.”

Reddende engel, de recent verschenen roman van Renate Dorrestein

In het uur durende interview met Dorrestein komen meer moeilijke onderwerpen aan bod. Haar openhartige karakter zorgt voor opnieuw een bijzonder mooi en eerlijk gesprek. Haar leven, haar angsten, haar geloof in God, maar ook de moeite die het haar kost om te accepteren dat ‘de koek op is’; geen onderwerp wordt gemeden. En hoewel ze dat in haar bescheidenheid zelf misschien anders ziet, zal ieder ander na het beluisteren denken; ‘wat is dát een sterke en moedige vrouw’.

Beluister hier het hele interview met Renate Dorrestein in Kunststof

Reddende engel

Een jonge vrouw komt door een noodlottig ongeval op een boerderij om het leven. Twee jaar later arriveert een andere vrouw onwetend op de plek des onheils. Terwijl zij per ongeluk allerhande geheimen ontrafelt, wordt haar eigen leven er niet zekerder op.
Reddende engel is een spannende psychologische roman over naastenliefde, eigenbelang en het verlangen ergens bij te horen. Een roman in de traditie van de gothic novel, waarin het altijd draait om beperkingen en begrenzingen. Hella Haasse schreef daarover: "Het zijn historisch gezien niet de minst begaafden onder de romancières geweest die in het ‘gotieke’ verhaal de vorm bij uitstek gevonden hebben om haar onbehagen te verwoorden. Ik geloof dat de queeste naar de eigen identiteit de kern vormt van al Renate Dorresteins romans."
(Bron: renatedorrestein.nl)

Ster advertentie
Ster advertentie