Cultuur & Media
AVROTROS

Diversiteit aan de top? 'Ik weet niet of we er wel klaar voor zijn'

foto: academievoororganisatiecultuur.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Diversiteit aan de top? 'Ik weet niet of we er wel klaar voor zijn'

De roep om meer vrouwen en meer diversiteit aan de top in zowel het bedrijfsleven als bij die overheid, klinkt al jaren. Maar als het eenmaal zo ver is, kunnen we er maar moeilijk mee omgaan, stelt corporate antropoloog Danielle Braun in dr. Kelder en Co. "Na een paar weken ontstaat er toch druk: kun je je misschien een beetje aanpassen aan ons?"

Is er plek aan de top voor de paradijsvogel?

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan, directeur van Atria Kaouthar Darmoni. "Het voelt alsof er buitengewoon veel vrouwen op topposities met een iets 'anders' leiderschapsprofiel, erg hard worden aangepakt de laatste tijd", zegt corporate antropoloog Danielle Braun.

"Aan de ene kant willen we meer vrouwelijk leiderschap. Maar we hebben nog helemaal niet bedacht wat dat dan is of zou moeten zijn. Het moet diverser, exotischer, meer kleur, meer neuro a-typisch. En vervolgens is er zo iemand die met veel overtuiging op haar eigen manier leidinggeeft en dan is het ook weer niet goed."

Vier types

Braun onderscheidt vier type vrouwelijke leidinggevende. ,,De vrouwen die een mannelijke stijl van leidinggeven hebben, zoals Angela merkel. Dan heb je een beetje de zorgzame types, zoals de premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern. De derde is de sensuele, krachtige vrouw, de Lilith, en de vierde de jnge, hoogopgeleide vrouw, die overal goed in is."

Opvallend volgens Braun: ,,Daar waar Lilith verschijnt, is altijd gedoe."

Buikdansen

Een voorbeeld daarvan is Kaouthar Darmoni, die ontslagen werd als directeur van het kennisinstituut voor vrouwen- en emancipatiegeschiedenis Atria. Darmoni werd ontslagen na klachten over grensoverschrijdend gedrag. Ze zou 'intimiderend gedrag jegens ondergeschikten' vertonen.

Ook zou ze ‘niet integer’ zijn omgegaan met arbeidsrechten van medewerkers en moesten werknemers verplicht iedere maandagochtendvergadering met haar buikdansen, iets dat sommigen als ongepast ervaarden.

Correct om te willen

"Of het terecht is of niet, daar houd ik me graag van weg. Maar het kan niemand bij Atria ontgaan zijn dat Darmoni's stijl heel flamboyant is. Dat is waar ze mee adverteert, waar ze bekend om staat. Dat weet je als je haar in dienst neemt."

Braun vervolgt: "Ik vraag me af of we in Nederland wel echt toe zijn aan ander leiderschap. Organisaties moeten zich afvragen of ze echt meer diversiteit aan de top willen, of dat ze het alleen willen omdat het correct is om te willen."

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie