Cultuur & Media
KRO-NCRV

‘Glitter maakt alles beter’: het leven van drag-queen Lady Galore

foto: Jelle Pieter de Boerfoto: Jelle Pieter de Boer
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Glitter maakt alles beter’: het leven van drag-queen Lady Galore

Drie uur duurt het gemiddeld voordat Sander den Baas transformeert in Lady Galore. Drie uur, heel veel make-up en natuurlijk glitter. Den Baas was bij Spraakmakers om te praten over zijn boek Glitter maakt alles beter waarin hij een kijkje geeft in zijn leven als drag en de scene in Nederland.

'We zijn redelijk hetzelfde'

Buiten het uiterlijk – met killerheels, uitgedoste jurken, pruiken en dikke lagen make-up – lijken Den Baas en zijn alter ego Lady Galore best op elkaar. "We zijn redelijk hetzelfde, maar het diva-gehalte van haar is wel wat groter."

Wanneer Den Baas "drag doet", is hij een uitvergrote versie van zichzelf. "Wanneer ik in drag ben, dan kan ik veel meer maken." Dat komt volgens Den Baas omdat drag een vorm van entertainment is. "Mensen hebben door dat je iets moois en positiefs probeert te doen."

Vragen die hij als zichzelf stelt, zouden volgens hem veel eerder als hard kunnen worden ervaren. "Wanneer Lady Galore ze stelt, denken mensen: oh, ik kan niet geloven dat ze dat zei! Mensen pikken het eerder."

Meer begrip

Het boek van Den Baas is niet alleen een verhaal over Lady Galore. Het schetst ook de geschiedenis van de drag en geeft uitleg over gender. "Ik wil lezers ook iets maatschappelijks meegeven."

Den Baas hoopt meer begrip te kunnen bewerkstelligen voor drag en vooroordelen uit de weg te ruimen. "Niet iedere drag is bijvoorbeeld gemeen. De community is juist heel supportive naar elkaar toe."

Transformatie als persoon

In het boek schrijft Den Baas over de transformatie die onlosmakelijk verbonden is met drag. "Je ziet het resultaat van urenlang achter de spiegel zitten, maar wat veel mensen niet zien is de enorme transformatie van iemands persoonlijkheid en vaak ook zijn of haar zelfvertrouwen. Door een ‘masker’ op te zetten, stap je in de rol van iemand anders."

Ook zijn persoonlijkheid heeft door drag een enorme transformatie meegemaakt. "Ik was jarenlang zoekende wat ik nou wilde met mijn leven. Ik was nooit echt ergens goed in.” Toen dit op zijn pad kwam vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats.

"Ik heb de hele wereld over gereisd. Van een fotoshoot in Tokyo tot Chicago. Ik ben ambassadeur van de Gay Pride geworden. Al die ervaringen en daar van mogen leren; het heeft me zoveel gebracht."

Van hobby zijn beroep

Den Baas noemt het een uit de hand gelopen hobby, maar het is ook zijn beroep geworden. “Ik heb er ook wel eens geen zin in, maar dan vooral in die transformatie van drie uur.” Wanneer hij eenmaal zijn masker op heeft, moet en zal de show doorgaan. “En dan geniet ik toch altijd.”

Sander den Baas over de Nederlandse dragscene

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie