Is het 'altijd is Kortjakje ziek' of 'Olifantje in het bos'?
- Nieuws
- Is het 'altijd is Kortjakje ziek' of 'Olifantje in het bos'?
Altijd is Kortjakje ziek, wie is er niet mee opgegroeid? Maar het onverwoestbare kinderliedje ondergaat nu een transformatie. Door het enorme succes van de kinderserie Juf Roos groeien kinderen anno 2015 niet op met Kortjakje, maar met een Olifantje in het bos. NPO Klassiek-presentator Jet Berkhout neemt ons in De Nieuws BV mee naar de wondere wereld van klassieke kinderliedjes.
Video niet beschikbaar
Misschien ken je de tekst dus als Altijd is Kortjakje ziek, misschien als Olifantje in het bos. Maar waarschijnlijk heb je het ook gehoord in het jasje van Twinkle Twinkle Little Star of als het abc-lied. De melodie komt veelvoudig terug. Nationaal én internationaal. "Waarschijnlijk is het van origine een Frans volksliedje", legt Berkhout uit. Zelfs grote componisten gingen met de melodie aan de haal. Mozart schreef bijvoorbeeld 12 variaties op Ah vous dirai-je, Maman zoals het liedje origineel heet.
Dit gebeurt vaker. Regelmatig wordt een pakkende melodie ingezet voor verschillende liedjes. De makkelijke melodieën van volksliedjes maken dat het aanslaat, en dat mensen gemakkelijk meezingen. "Andere liedjes zoals Vader Jacob, zijn ook veel verder verspreid", legt Berkhout uit. Ook dat is een Frans liedje met de originele titel Frère Jacques. Niet alleen in Nederland is deze melodie tekstueel in een nieuw jasje gestoken, ook in Scandinavische landen en Duitsland worden versies van dit liedje ruimschoots gezongen.
Nederlands erfgoed
En het gaat nóg verder dan je misschien zou denken. Zelfs oerhollandse liedjes vinden hun origine in het buitenland. Dat zie je bij sinterklaasliedjes. Hoewel het sinterklaasfeest een stukje uniek Nederlands erfgoed is, vinden de melodieën hun roots in andere landen. "Daar wordt aan de deur geklopt is van oorsprong een Deense melodie en O kom er eens kijken komt uit Zwitserland", vertelt Berkhout.
En zo zit klassieke muziek overal in verweven "Je hebt niet door waar allemaal klassieke muziek te horen is", zegt Berkhout. Ook films, televisie en popmuziek tappen inspiratie uit de klassieke muziek. En via deze liedjes komen kinderen al vroeg in aanraking met klassieke muziek. En dat is iets positiefs, vindt Berkhout. "Dan heb je het je leven lang bij je", zegt ze.